Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Adaptery 4/3 - m42 z allegro

  1. #11
    | OlyJedi Awatar macastek
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    26
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    M42 w E-5, E-3, E-1

    A czy w e-1, e-3, e-5 w porównaniu do modeli e-xxx trzy cyfrowych nie jest stosowany inny system ustawiania ostrości? Może dla tego są kłopoty z popularnymi adapterami?

  2. #12
    Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez macastek Zobacz posta
    A czy w e-1, e-3, e-5 w porównaniu do modeli e-xxx trzy cyfrowych nie jest stosowany inny system ustawiania ostrości? Może dla tego są kłopoty z popularnymi adapterami?

    raczej nie , to kwestia tego ze moj adapter byl szykowany i testowany z e-3 z firmware 1.0 albo 1.1 a na wyzszych nie dziala

    objawy braku wspolpracy to calkowity brak komunikacji z adapterem

  3. #13
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.452
    Siła reputacji
    173
    Moja galeria
    Trzeba pewnie przeprogramowac,albo na nowo zaprogramowac.

  4. #14
    Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Trzeba pewnie przeprogramowac,albo na nowo zaprogramowac.

    no najpierw trzeba by to rozebrac zeby dostac sie do samej kosci

    w moim przypadku dosyc slabo to widze bo kosc jest bardzo mala i schowana we wnece adaptera

    potem trzeba by poszukac wsadu (program ktory nalezy wgrac do kosci )

    no i programator , z tym ostatnim najmniejszy problem

    najwiecej jaj zeby to rozkleic i dostac sie do kosci

    gra nie warta zachodu

  5. #15
    | OlyJedi Awatar macastek
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    26
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    Programowanie kłopotliwe choć możliwe

    Programowanie jest możliwe bez dodatkowego sprzętu:
    http://greenshadow.wordpress.com/200...progr_dand_ol/
    http://szuman.eu/archives/674-Olympu...andeliona.html
    Choć dla mnie dość uciążliwa procedura

  6. #16
    Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez macastek Zobacz posta
    Programowanie jest możliwe bez dodatkowego sprzętu:
    http://greenshadow.wordpress.com/200...progr_dand_ol/
    http://szuman.eu/archives/674-Olympu...andeliona.html
    Choć dla mnie dość uciążliwa procedura
    troszke sie nie zrozumielismy

    ja mowilem o zmianie wewnetrznego oprogramowania adaptera
    a nie o zmianie wartosci przyslony czy ogniskowej

  7. #17

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    Zabrze
    Posty
    25
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Witam, ja mam takie pytanie co do możliwiości ustawienia korekcji FF/BF w tych adapterach. Nie wiem czy dobrze myślę ale wygląda to tak. Np w domowym małym studiu, robię foty z tablicą i ustawiam idealnie ostrość. Kalibruje FF/FB na adapterze i od tego momentu nie ma możliwości nie trafienia z ostrością ? Czy tak to działa ?
    Ostatnio edytowane przez Punisher89 ; 12.04.11 o 14:28
    Olympus E-520 + 14-42 + 40-150 + Helios 2/58 + Pentacon 4/200 + Mir 1b 2.8/37 + inne duperele

  8. #18
    Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Punisher89 Zobacz posta
    Witam, ja mam takie pytanie co do możliwiości ustawienia korekcji FF/BF w tych adapterach. Nie wiem czy dobrze myślę ale wygląda to tak. Np w domowym małym studiu, robię foty z tablicą i ustawiam idealnie ostrość. Kalibruje FF/FB na adapterze i od tego momentu nie ma możliwości nie trafienia z ostrością ? Czy tak to działa ?
    mniej wiecej , po pierwsze musi byc adapter z chipem Tago Tech z tego co mi wiadomo
    tylko te chipy maja mikroregulacje AF

    ja to robilem w tak
    szykowalem sobie nastepujacy zestaw testowy na dworze (jest to wazne zeby robic na dworze przy swietle slonecznym a nie w domu przy sztucznym dlatego ze uklad AF dziala innaczej przy obu swiatlach i chcac uzywac go przy swietle naturalnym tak samo go kalibrujemy)

    a zestaw to wydrukowana z drukarki laserowej tablica testowa
    dla przykladu rozne kroje czcionek od powiedzmy rozmiaru 14 do 3
    do tego statyw

    a sama procedura wygladala tak ze wlaczalem podglad LV i powiekszenie 10x
    i ustawialem recznie obiektyw tak zeby ostrosc obrazu byla jak najwieksza
    dobrze to bylo widac na malych czcionkach i na samej fakturze papieru
    a potem stopniowo przestawialem punkt ostrzenia w adapterze az moja reczna ostrosc ustawiona poprzednio pokryla sie z piknieciem aparatu juz podczas ostrzenia AF-S
    oczywiscie po wstepnej kalibracji robilem kolejne testy a na koncu zrobilem sobie gotowa tabelke i spisalem wartosci dla kazdego obiektywu z osobna i to tyle

    i potem zmieniajac obiektyw m42 za kazdym razem wklepywalem wartosc przyslony
    ogniskowa i punkt AF

  9. #19
    | OlyJedi Awatar jarmana
    Dołączył
    Feb 2010
    Posty
    892
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Witam, nie wiem czy się dobrze podłączyłam w odpowiedni wątek, ale mam pytanie i ogromną prośbę do wszystkich, którzy mogą mi doradzić jaka przejściówkę kupić?
    Dostałam obiektyw Pentacona - konkretnie PRACTICAR 28-70mm f3,5-4,5 od starego Zenith-a. Chcę go zamocować do OLYMPUSA E-3. Szukam przejściówek w necie, a tam w większości przejściówki, ale do E-1 i E300, albo takie które nie pasują do E-1, E-3 i E-300. Którą zatem powinnam wziąć?
    Będę dozgonnie wdzięczna za podpowiedź i ewentualnie jakiś link.
    Pozdrawiam
    magda
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

  10. #20
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Rabbit
    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    1.275
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    witam, zenit ma mocowanie obiektywu M42, ale to pewno już wiesz, a adaptery są np. :

    z potwierdzeniem ostrości:
    http://allegro.pl/adapter-olympus-4-...711323017.html

    http://allegro.pl/adapter-m42-olympu...724467045.html

    lub bez potwierdzenia:
    http://allegro.pl/adapter-bagnetowy-mocowanie-olympus-4-3-m42-pokro-i5742839142.

    bez problemu znalazłem

Podobne wątki

  1. Adaptery
    By yarp2326 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 17.04.13, 12:39
  2. Adaptery NF, CY i FD -> m43
    By C+ in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 22.08.09, 12:07
  3. M42 - adaptery z allegro
    By Mariusz M in forum E-System
    Odpowiedzi: 54
    Ostatni post / autor: 3.06.07, 12:12
  4. Manualne adaptery Do E1/E-300
    By irek50 in forum E-System
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 10.03.06, 20:34
  5. Adaptery do E-1
    By macgwiaz in forum E-System
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 1.08.05, 12:57

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.