Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wyświetlacz czasów e OM-2 spot

  1. #1

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Wyświetlacz czasów e OM-2 spot

    Zauważyłem że drabinka czasów podświetla do 1/250 a następnie przeskakuje na 1/1000. Czasy 1/500 wogóle nie są podświetlane. Moze ktoś spotkał sie z takim problemem i zna rozwiązanie ?

  2. #2
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Witam ponownie! kopę lat mnie tu nie było
    Odpowiadam na pytanie.
    Powodem jest zabrudzenie potencjometru pod pokrętłem korekcji ekspozycji. Trzeba zdemontować górną pokrywę i dobrać się do ścieżki potencjometru.Wyczyścić delikatnie spirytusem - pamiętać o ślizgaczach (to te łapki ślizgające się po ścieżkach grafitowych. Po czyszczeniu trzeba ścieżkę przetrzeć delikatnie specjalnym preparatem do regeneracji potencjometrów. Należy psiknąć w jakiś kapselek, nabrać płynu na patyczek do uszu i tym przetrzeć ścieżkę. Następnie złożyć potencjometr, założyć pokrywę i gotowe.
    Ja wiem, ze może przerażać ten "demontaż górnej pokrywy", ale zaręczam, że nic w tym skomplikowanego. Trzeba tylko uważać żeby niczego nie zgubić i potem złożyć w odwrotnej kolejności. Zdejmowanie "góry" OM (2 S/P) to żadna filozofia i nie sprawia nadmiernych trudności. Tylko trzeba pamiętać jaka był ustawiona czułość przed demontażem i jak korekcja ekspozycji. Powoli, uważnie i na spokojnie (nic na siłę) a wszystko się da zrobić.
    Przesmarowanie ścieżek płynem do regeneracji potencjometrów jest konieczne. Ja myślałem, że wystarczy wyczyścić i musiałem całą operację powtarzać, bo po kilku dniach wskazówka znowu zaczęła wariować.
    Płyn miałem taki:
    https://multi-com.pl/,details,id_pr,7092,key,kontakt-pr-areozol-60ml,smenu,service_tools.html?gclid=EAIaIQobChMIpO _FmeOe2gIVV80bCh2ATg_GEAQYAiABEgKI1fD_BwE


    Edycja: sprawdź najpierw na nowych bateriach czy drabinka działa. W OM 2s/p migotanie drabinki, albo jej niekompletne wyświetlanie może być spowodowane zbyt wielkim obciążeniem słabych baterii.
    Ostatnio edytowane przez technik219 ; 3.04.18 o 21:12

  3. #3

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki bardzo za szybką reakcję i cały tutorial

  4. #4
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Jeszcze jedno. Nie gwarantuję, że masz to samo co u mnie. Musisz jeszcze sprawdzić jak aparat dobiera czasy naświetlania: czy zakrez bez podświetlenia jest jakby czarną dziurą w programie aparatu? Czy pomiędzy 1/250 a 1/500 nie działa? albo dziala źle? (czy zdjęcia naświetla prawidłowo pomimo braku podświetlenia tego zakresu?
    U mnie było tak, że aparat naświetlał jak chciał - w zależności od tego jak się wychyliła wskazówka, taki czas dawał. Chwilę przed naciśnięciem guzika migawki wskazywał 1/125 a w momencie wyzwalania migawki wskazówka przeskakiwała na 1/1000 i taki czas był realizowany (albo tak samo w drugą stronę). W trybie manualnym działało wszystko jak trza, głupiało w trybie AUTO i PROGRAM.
    Najpierw musisz dokładnie zdiagnozować problem, bo sam brak podświetlenia jeszcze nie wskazuje na przyczynę.

  5. #5

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok, posprawdzam najpierw wszystko.

  6. #6

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprawdziłem na sucho i wygląda na to że aparat dobiera czasy prawidłowo tylko na wyświetlaczu w przedziale 1/250 - 1/500 jest "ciemność". Przy zmianie przysłony w górę od 1/125 ilość przeskoków na pierścieniu przysłony odpowiada ilości punktów ( tych "niewidzialnych " ) na drabince w wyświetlaczu i w odpowiednim momencie pokazuje się czas 1/1000. Przy schodzeniu w dół od 1/1000 jest tak samo. Przy wyzwalaniu migawki jest też OK. Nie ma żadnych losowych przeskoków czasu przy naciskaniu spustu.
    Baterie sprawdziłem - na nowych jest tak samo.

  7. #7
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Moja rada: nie grzeb w aparacie.Najważniejsze, że dziala. Na kolejnym filmie poświęć kilka klatek na sprawdzenie i jak będzie wszystko ok to pozostaje Ci przyjąć tę jego słabostkę. Ciesz sie chwilą.

  8. #8

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Też tak myślę że chyba nie ma co grzebać jeśli wszystko będzie ok naświetlone.

  9. #9
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    U mnie to była prawdziwa tragedia: "najlepszy światłomierz obudowany aparatem" zaczął żyć własnym życiem. Trzeba było coś z tym zrobić. I już jakieś 5 lat mam z tym spokój.

Podobne wątki

  1. Spot E620 w TV
    By C+ in forum HydePark
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 31.03.09, 20:26
  2. Filtr Soft-Spot
    By J.Graph in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 8.01.09, 14:18
  3. Spot i snoot, czyli co do czego
    By orwo in forum Studio
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 24.05.08, 22:15
  4. iESP czy SPOT ?
    By aptur in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 15.04.04, 01:20
  5. [C-740] Przycisk SPOT/MAKRO i opóżnienia
    By XGrzesX in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 31.10.03, 20:42

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.