Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Wyświetlacz czasów e OM-2 spot

  1. #1

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Wyświetlacz czasów e OM-2 spot

    Zauważyłem że drabinka czasów podświetla do 1/250 a następnie przeskakuje na 1/1000. Czasy 1/500 wogóle nie są podświetlane. Moze ktoś spotkał sie z takim problemem i zna rozwiązanie ?

  2. #2
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Witam ponownie! kopę lat mnie tu nie było
    Odpowiadam na pytanie.
    Powodem jest zabrudzenie potencjometru pod pokrętłem korekcji ekspozycji. Trzeba zdemontować górną pokrywę i dobrać się do ścieżki potencjometru.Wyczyścić delikatnie spirytusem - pamiętać o ślizgaczach (to te łapki ślizgające się po ścieżkach grafitowych. Po czyszczeniu trzeba ścieżkę przetrzeć delikatnie specjalnym preparatem do regeneracji potencjometrów. Należy psiknąć w jakiś kapselek, nabrać płynu na patyczek do uszu i tym przetrzeć ścieżkę. Następnie złożyć potencjometr, założyć pokrywę i gotowe.
    Ja wiem, ze może przerażać ten "demontaż górnej pokrywy", ale zaręczam, że nic w tym skomplikowanego. Trzeba tylko uważać żeby niczego nie zgubić i potem złożyć w odwrotnej kolejności. Zdejmowanie "góry" OM (2 S/P) to żadna filozofia i nie sprawia nadmiernych trudności. Tylko trzeba pamiętać jaka był ustawiona czułość przed demontażem i jak korekcja ekspozycji. Powoli, uważnie i na spokojnie (nic na siłę) a wszystko się da zrobić.
    Przesmarowanie ścieżek płynem do regeneracji potencjometrów jest konieczne. Ja myślałem, że wystarczy wyczyścić i musiałem całą operację powtarzać, bo po kilku dniach wskazówka znowu zaczęła wariować.
    Płyn miałem taki:
    https://multi-com.pl/,details,id_pr,7092,key,kontakt-pr-areozol-60ml,smenu,service_tools.html?gclid=EAIaIQobChMIpO _FmeOe2gIVV80bCh2ATg_GEAQYAiABEgKI1fD_BwE


    Edycja: sprawdź najpierw na nowych bateriach czy drabinka działa. W OM 2s/p migotanie drabinki, albo jej niekompletne wyświetlanie może być spowodowane zbyt wielkim obciążeniem słabych baterii.
    Ostatnio edytowane przez technik219 ; 3.04.18 o 20:12

  3. #3

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki bardzo za szybką reakcję i cały tutorial

  4. #4
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Jeszcze jedno. Nie gwarantuję, że masz to samo co u mnie. Musisz jeszcze sprawdzić jak aparat dobiera czasy naświetlania: czy zakrez bez podświetlenia jest jakby czarną dziurą w programie aparatu? Czy pomiędzy 1/250 a 1/500 nie działa? albo dziala źle? (czy zdjęcia naświetla prawidłowo pomimo braku podświetlenia tego zakresu?
    U mnie było tak, że aparat naświetlał jak chciał - w zależności od tego jak się wychyliła wskazówka, taki czas dawał. Chwilę przed naciśnięciem guzika migawki wskazywał 1/125 a w momencie wyzwalania migawki wskazówka przeskakiwała na 1/1000 i taki czas był realizowany (albo tak samo w drugą stronę). W trybie manualnym działało wszystko jak trza, głupiało w trybie AUTO i PROGRAM.
    Najpierw musisz dokładnie zdiagnozować problem, bo sam brak podświetlenia jeszcze nie wskazuje na przyczynę.

  5. #5

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok, posprawdzam najpierw wszystko.

  6. #6

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprawdziłem na sucho i wygląda na to że aparat dobiera czasy prawidłowo tylko na wyświetlaczu w przedziale 1/250 - 1/500 jest "ciemność". Przy zmianie przysłony w górę od 1/125 ilość przeskoków na pierścieniu przysłony odpowiada ilości punktów ( tych "niewidzialnych " ) na drabince w wyświetlaczu i w odpowiednim momencie pokazuje się czas 1/1000. Przy schodzeniu w dół od 1/1000 jest tak samo. Przy wyzwalaniu migawki jest też OK. Nie ma żadnych losowych przeskoków czasu przy naciskaniu spustu.
    Baterie sprawdziłem - na nowych jest tak samo.

  7. #7
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Moja rada: nie grzeb w aparacie.Najważniejsze, że dziala. Na kolejnym filmie poświęć kilka klatek na sprawdzenie i jak będzie wszystko ok to pozostaje Ci przyjąć tę jego słabostkę. Ciesz sie chwilą.

  8. #8

    Dołączył
    May 2011
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Też tak myślę że chyba nie ma co grzebać jeśli wszystko będzie ok naświetlone.

  9. #9
    | OlyJedi Awatar technik219
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    100
    Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    U mnie to była prawdziwa tragedia: "najlepszy światłomierz obudowany aparatem" zaczął żyć własnym życiem. Trzeba było coś z tym zrobić. I już jakieś 5 lat mam z tym spokój.

Podobne wątki

  1. Spot E620 w TV
    By C+ in forum HydePark
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 31.03.09, 19:26
  2. Filtr Soft-Spot
    By J.Graph in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 8.01.09, 13:18
  3. Spot i snoot, czyli co do czego
    By orwo in forum Studio
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 24.05.08, 21:15
  4. iESP czy SPOT ?
    By aptur in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 15.04.04, 00:20
  5. [C-740] Przycisk SPOT/MAKRO i opóżnienia
    By XGrzesX in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 31.10.03, 19:42

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce dot. cookies.