Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Poziomowanie podstawy statywu

  1. #1
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Wieliczka
    Posty
    277
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

    Poziomowanie podstawy statywu

    Jakiś czas temu zanabyłem statyw fotopro MGA-684N + 62Q.
    Może jestem jakiś ułomny, ale nie wiem jak mam w nim wypoziomować samą podstawę statywu.
    Statyw nie ma żadnych wskaźników z bąbelkami
    Głowica ma wskaźniki ale już w części nad kulą czyli mogę ustawić aparat w poziomie.
    Z kolei pierścień obracania głowicy w poziomie jest poniżej kuli.
    Czyli bez wypoziomowania statywu nie mam pewności czy obracając pierścieniem głowicę będę miał aparat w poziomie.
    Jest na to jakiś sposób bez dodatkowych zakupów ?

    Jak nie to znalazłem taką płytkę dodatkową:

    Nazwa:  Snap2.jpg
Wyświetleń: 218
Rozmiar:  1,9 KB

    Może się sprawdzi.


  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.063
    Siła reputacji
    140
    Moja galeria
    @ogc13, Jeśli dobrze zrozumiałem, to nie tyle chciałbyś by statyw był w poziomie, ale by kolumna centralna była w pionie i dawała przez to pewność, że wypoziomowanie aparatu na głowicy kulowej zapewni mu poziom przy obrocie.

    Najprościej byłoby mieć dwie libelle rurkowe osadzone na płytce, którą z kolei dałoby się okazyjnie montować do statywu, na czas poziomowania (czy też inaczej, pionowania kolumny centralnej). Mogę narysować schemat jak to zrobić, ewentualnie mogę coś takiego wykonać. Musiałbym jeszcze dokładnie przyjrzeć się statywowi. Jest podobny do mojego, ale warto się upewnić, że pomysł zadziała w 100%.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    W sumie, można by opracować uniwersalny montaż do kolumny centralnej. To jest do zrobienia .
    A B C

  3. #3
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Wieliczka
    Posty
    277
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak. Masz rację, że bardziej chodzi o wypionowanie kolumny.
    To że wypoziomuję podstawę nie oznacza, że kolumna będzie w pionie (kwestia montażu kolumny centralnej w podstawie).

    Widzę w necie, że są takie rozwiązania:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Snap44.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	43,3 KB
ID:	198999

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Snap45.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	33,3 KB
ID:	199000

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Snap46.jpg
Wyświetleń:	175
Rozmiar:	45,4 KB
ID:	199001
    @hades a jak byś to konstrukcyjnie widział?
    Jakaś metalowa płytka z osadzonymi libellami?
    Tylko jak rozwiązać montaż do kolumny ?

    Generalnie to rozwiązanie na obrazkach 2 i 3 ze wskaźnikiem okrągłym jest w miarę zgrabne i mogłoby być cały czas zamontowane na statywie - nie wystaje za bardzo.

    Swoją drogą jak producent sprzedaje zestaw (statyw + głowica) i głowica ma funkcję obrotu w poziomie to dziwne, że nie pomyśleli o sposobie pionowania kolumny....

  4. #4
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.432
    Siła reputacji
    128
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ogc13 Zobacz posta
    Statyw nie ma żadnych wskaźników z bąbelkami
    Podepnij do statywu aparat i wykorzystaj poziomicę w puszce

  5. #5
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Wieliczka
    Posty
    277
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Grizz - nie o to chodzi.
    Co z tego, że ustawię aparat w poziomie. Jeżeli kolumna nie jest w pionie to obrót głowicą w płaszczyźnie poziomej zrobi mi kaszanę.
    Poniżej przejaskrawiony przypadek (sorry za brak umiejętności rysowania )

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Snap47.jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	58,4 KB
ID:	199002

    Gdy kolumna nie jest w pionie to wypoziomowanie aparatu na przegubie jest fajne dopóki nie chcesz skorzystać z funkcji obrotu w poziomie (np. do panoram).

  6. #6
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    18.415
    Siła reputacji
    305
    Moja galeria
    Ja mam za to ciekawą głowicę "Triopo" (niestety modelu nie pamiętam - musiałbym podejść do garażu i odczytać). Dolną część się poziomuje, a górną częścią można potem bez problemu kręcić w poziomie i pionie. Ból jest taki, że statyw węglowy, a sama głowica waży więcej.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  7. #7
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    2.537
    Siła reputacji
    184
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ogc13 Zobacz posta
    Generalnie to rozwiązanie na obrazkach 2 i 3 ze wskaźnikiem okrągłym jest w miarę zgrabne i mogłoby być cały czas zamontowane na statywie - nie wystaje za bardzo.
    Pozostaje pytanie, na ile precyzyjne będzie wypoziomowanie przy pomocy takiej maleńkiej okrągłej poziomiczki.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  8. #8
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.432
    Siła reputacji
    128
    Moja galeria
    To przystaw aparat/telefon do tej kolumny (używqając jakko poziomica) ew kup jakąś podstawową poziomicę w markecie, bo takie małe oczko, to efekty da kiepskie)

  9. #9
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    May 2017
    Mieszka w
    Wieliczka
    Posty
    277
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Głowicy to bym nie chciał zmieniać. Jak na moje potrzeby to jest OK.
    Boli mnie tylko brak instrumentu pomiarowego do ustawienia statywu.

    Wyszomir możesz mieć rację, że zamiast małego kółeczka lepsze by były dwie rurkowe.

    Trzeba chyba coś pomyśleć nad rozwiązaniem takim jak na obrazkach (montowanie pod głowicą), ale z libellami rurkowymi.

  10. #10
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    2.537
    Siła reputacji
    184
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ogc13 Zobacz posta
    Wyszomir możesz mieć rację, że zamiast małego kółeczka lepsze by były dwie rurkowe.
    Miałem kiedyś taką poziomicę w postaci małego kółeczka wkładaną w sanki lampy błyskowej aparatu - i pamiętam, że trzeba było dość silnie przechylić aparat, by poziomica pokazała, że jest przechylony - na tyle silnie, że i bez poziomicy na oko było widać, że nie jest ustawiony poziomo.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Podobne wątki

  1. początki bolesne ;) podstawy
    By marcopolo in forum Zdjęcia początkujących
    Odpowiedzi: 79
    Ostatni post / autor: 9.05.12, 12:45
  2. podstawy
    By pawe_adam in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 14.03.09, 16:23
  3. Oświetlenia w fotografii portretowej - podstawy
    By zbyma72age in forum Studio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 1.02.09, 21:26
  4. Podstawy fotografii panoramicznej (z Olympus-em SP-570UZ).
    By zbyma72age in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 28.08.08, 23:23
  5. Podstawy fotografii z Olympus C-765
    By Noterek in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 28.09.05, 05:07

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.