Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Co skopałem w obróbce ORF ?

  1. #1

    Dołączył
    Jun 2013
    Mieszka w
    The Netherlands
    Posty
    44
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria

    Co skopałem w obróbce ORF ?

    Witam wszystkich. Występuję tu raczej jako obserwator, bo za mała wiedza żeby sie cokolwiek udzielać Wróciłem wczoraj z Dusseldorf, taka wycieczka jak i inne, porobiłem pare fot. Wszystko spoko. Wróciłem do domu i wywołałem RAW. I tu wielkie zaskoczenie. Szumy tak spieprzyly sprawy, wypatrzyły kolory, że co to wogóle jest ?

    Dzisiaj w ramach testów zrobiłem foty też w JPG w domowych warunkach na ISO 3200 i wtedy już wiedziałem gdzie jest problem. Źle wywołuje raw-y. Ostatnio się przerzuciłem na raw w ramach eksperymentu ale chyba wrócę do jpg.

    Aparat jakim śmigam to niezmiennie OMD-EM10 MK1 + akurat podpięty Olek 25 MM 1.8

    Program do fotek Adobe LR 6.12 CR 9.12.

    Czemu fotki wywołane z raw nie dość że mają więcej piachu to zajmują jeszcze więcej.

    Original JPG 6,41 MB




    z ORF 10,01 MB




    Po malej przeróbce, która zawsze taśmowo ładuje na wszystkie foty.
    Original JPG 7,80 MB




    z ORF ... bagatela... 17,72 MB rozmiar na fotosik przekroczony, musi zostac takie
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z orf__furion.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	3.29 MB
ID:	196323


    Zawsze robiłem tylko JPG, nie bawiłem się w wielogodzinne zabawy suwakami. Mam swoje ustawienia, które praktycznie pasują do każdej fotki, rzadko coś zmieniam Wiem, leniwie ale mam wtedy czasu na zrobienie więcej fotek niż siedzenie godzinami przed LR. Lubię też się tak pobawić, ale człek traci poczucie czasu i mija pare h

    Moje ustawienia z LR to:
    Contrast +15
    Clarity +15
    Vibrance +25
    Saturation +14

    Sharpening +20
    Radius 1,0
    Detail +25



    Reszta nie ruszona. Wszystko leci jak na taśmie, czasem coś lekko poprawię. Robiłem fotki w raw-ach wczoraj w Niemczech... bo co... amator sobie myśli że więcej ważą to więcej się z nich wyciśnie jak słabe światło ... a tu jak zwykle zaskoczenie

    Cały czas też się zastanawiam czy nie dołączyć do czcigodnego grona i zrobić swój temat z fotami. Czekałem na nowego lapa który to wszystko ogarnie, to może teraz
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jpg z puszki.jp.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	832.4 KB
ID:	196320   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z orf.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	2.05 MB
ID:	196321   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jpg z puszki__furion.jp.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	1.22 MB
ID:	196322  
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez FuRiOn ; 20.11.17 o 20:32
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

  2. #2
    Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3,160
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    bądź uprzejmy wrzucić zdjęcia z EXIF- bo tu sa wycięte.
    Po drugie- jeżeli interfejs w wersji 6.0 nie jest drastycznie inny od 5.7 - to w prawej kolumnie na samym dole będziesz miał presety "jak z puszki" czyli takie jak jpg w aparatcie wg ustawień Normal, Vivid, Muted Portrait.
    Potraktuj je jako punkt wyjścia .
    Po trzecie- fotki są większe? zrób sobie "export preset" - File->Export. Np taki
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	LR-Export-preset.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	90.8 KB
ID:	196325  
    Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 20.11.17 o 19:38
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    Nowa Zelandia w moim obiektywie http://forum.olympusclub.pl/threads/...C5%82ej-Chmury
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  3. #3
    Awatar henry1
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Posty
    6,317
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Twój ORF, mój jpeg zmniejszony.
    PSE 12.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB200001-1.jpg
Wyświetleń:	43
Rozmiar:	883.1 KB
ID:	196328  
    " TAJNY OBSERWATOR TWA "
    "Chrzestny Łojciec Wontku TWA" Popieram Stopkę Krakmana !
    LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

  4. #4
    Zwycięzca popRAWkiZasłużony dla forum! Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    6,255
    Siła reputacji
    162
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    ...wywołałem RAW. I tu wielkie zaskoczenie. Szumy tak spieprzyly sprawy, wypatrzyły kolory, że co to wogóle jest ?

    Czemu fotki wywołane z raw nie dość że mają więcej piachu to zajmują jeszcze więcej. /.../

    Moje ustawienia z LR to:
    Contrast +15
    Clarity +15
    Vibrance +25
    Saturation +14

    Sharpening +20
    Radius 1,0
    Detail +25

    Reszta nie ruszona.
    Ale dziwisz się, że w RAW jest większy szum, skoro nawet nie ruszyłeś suwaka od odszumiania -> Noise Reduction -> Luminance ?
    Fotki mogą zajmować tyle ile chcesz. W oknie eksportu można ustawić limit wagi dla eksportowanego pliku JPG (Limit File Size To: ) lub ustawiamy suwakiem Quality jakość.
    Słabo znasz program LR i trzeba się podszkolić lub przejść na JPEG-i.

    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    bądź uprzejmy wrzucić zdjęcia z EXIF- bo tu sa wycięte.
    Taka uroda forum, że jak plik JPG waży więcej niż 6MB to zdjęcie jest kompresowane i EXIF automatycznie jest usuwany.
    Co do eksportu, to jednak do Internetu zalecałbym profil sRGB.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 20.11.17 o 20:40
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  5. #5

    Dołączył
    Jun 2013
    Mieszka w
    The Netherlands
    Posty
    44
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    bądź uprzejmy wrzucić zdjęcia z EXIF- bo tu sa wycięte.
    Po drugie- jeżeli interfejs w wersji 6.0 nie jest drastycznie inny od 5.7 - to w prawej kolumnie na samym dole będziesz miał presety "jak z puszki" czyli takie jak jpg w aparatcie wg ustawień Normal, Vivid, Muted Portrait.
    Potraktuj je jako punkt wyjścia .
    Po trzecie- fotki są większe? zrób sobie "export preset" - File->Export. Np taki
    1. Wrzucilem z bólem na fotosik, bo nic innego nie mogłem znaleźć tak na szybko. Ostatni raz coś do neta wrzucałem x lat temu Sorry. Innego sposobu na pokazanie exif nie znalazłem.

    2. Te ustawienia co mówisz. Camera Calibration.. naprawdę dużo dają. Na niektórych fotkach pokazały się rzeczy wcześniej wogóle niewidoczne gdy zmieniłem z Adobe std np. na --> Camera natural. Wogóle nie wiedziałem o tych opcjach. Jakie szczęście, bo teraz to daje xx więcej kombinacji przy przeróbkach fotek, czyli pare h więcej Naprawdę za każdym razem muszę to sprawdzać czy nie lepiej wypadnie w innym setupie ?

    3. Co do exportu fotek mam pojechany jpg na 95%... może dlatego takie wielkie


    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ale dziwisz się, że w RAW jest większy szum, skoro nawet nie ruszyłeś suwaka od odszumiania -> Noise Reduction -> Luminance ?
    Fotki mogą zajmować tyle ile chcesz. W oknie eksportu można ustawić limit wagi (Limit File Size To: ) dla eksportowanego pliku JPG lub ustawiamy suwakiem Quality jakość.
    Słabo znasz program LR i trzeba się podszkolić lub przejść na JPEG-i.


    Taka uroda forum, że jak plik JPG waży więcej niż 6MB to zdjęcie jest kompresowane i EXIF automatycznie jest usuwany.
    Co do eksportu, to jednak do Internetu zalecałbym profil sRGB.
    Czyli przy RAW zawsze warto zobaczyć na usuwanie szumu. JPG pewnie odszumiany jest w puszce na dzień dobry.

    Co do jpg na forum zrobiłem sobie juz preset na 6 MB, tak na przyszłość.
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

  6. #6
    Zwycięzca popRAWkiZasłużony dla forum! Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    6,255
    Siła reputacji
    162
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    Co do exportu fotek mam pojechany jpg na 95%... może dlatego takie wielkie
    Tak dlatego.
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    Czyli przy RAW zawsze warto zobaczyć na usuwanie szumu.
    Jest to nawet konieczne, zwłaszcza jak iso większe.
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    JPG pewnie odszumiany jest w puszce na dzień dobry.
    Zgadza się.
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    Co do jpg na forum zrobiłem sobie juz preset na 6 MB, tak na przyszłość.
    Wówczas EXIF będzie zachowany.
    Tak na przyszłość to nie ma potrzeby moim zdaniem wstawiać takich dużych zdjęć, chyba, że w celach testowych lub jak są jakieś "problemy" (jak tu )
    Wystarczy dłuższy bok 1200 pix. z limitem do 1MB.

    Moja wersja. Skorygowałem też WB w LR, przyjąłem, że miseczka jest biała.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB200001.jpg
Wyświetleń:	205
Rozmiar:	490.9 KB
ID:	196329
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 20.11.17 o 21:02
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  7. #7

    Dołączył
    Jun 2013
    Mieszka w
    The Netherlands
    Posty
    44
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    No to teraz wiem jak powinno wygladac. Dzięki. Pokombinuje jeszcze z tymi ustawieniami. Mam troche teraz wolnego to siąść dziennie chwilę można.
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

  8. #8
    AktywistaZwycięzca popRAWki Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    chwilowo Frankfurt am Main
    Posty
    10,054
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    No to teraz wiem jak powinno wygladac. Dzięki. Pokombinuje jeszcze z tymi ustawieniami.
    Presety, ustawienia, suwaczki i inne czary-mary niewiele pomogą jeśli zapominasz o podstawowej zależności: wysokie ISO- duże szumy czyli jak mówisz piach. Aparat wywołując jpg-a odszumia zdjęcie natomiast w rawie musisz to zrobić sam!
    Nie musiałbyś kombinować z odszumianiem, gdybyś ustawił niskie ISO i wydłużył czas. Bałeś się, że Ci wazonik ucieknie?
    Masz mało światła i nieruchomy obiekt- daj dłuższy czas!
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  9. #9
      Zwycięzca ORRamię sprawiedliwości Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12,194
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    1. Wrzucilem z bólem na fotosik, bo nic innego nie mogłem znaleźć tak na szybko. Ostatni raz coś do neta wrzucałem x lat temu Sorry. Innego sposobu na pokazanie exif nie znalazłem.
    Możesz wrzucic bezpośrednio na forum.

  10. #10

    Dołączył
    Jun 2013
    Mieszka w
    The Netherlands
    Posty
    44
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Presety, ustawienia, suwaczki i inne czary-mary niewiele pomogą jeśli zapominasz o podstawowej zależności: wysokie ISO- duże szumy czyli jak mówisz piach. Aparat wywołując jpg-a odszumia zdjęcie natomiast w rawie musisz to zrobić sam!
    Nie musiałbyś kombinować z odszumianiem, gdybyś ustawił niskie ISO i wydłużył czas. Bałeś się, że Ci wazonik ucieknie?
    Masz mało światła i nieruchomy obiekt- daj dłuższy czas!
    Wazonik nie spier.... To bylo tylko tak na probe po powrocie z wycieczki Będę coś kombinować, może na dniach zarzucę jakiś swój temat to będziecie się mogli tam wyżywać
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

Podobne wątki

  1. Co skopałem ?
    By sepi19 in forum Zdjęcia początkujących
    Odpowiedzi: 267
    Ostatni post / autor: 11.09.16, 20:56
  2. Pomoc w obróbce
    By sikor in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 24.02.13, 01:45
  3. Problem przy obróbce zdjęć
    By witus in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 24.03.09, 18:57
  4. Co powinno być pierwsze w obróbce zdjęć?
    By Krzysiek30 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 27.08.04, 14:48

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •