Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Lampa błyskowa.

  1. #1
    Awatar radosny04
    Dołączył
    Jul 2012
    Mieszka w
    Konin
    Posty
    50
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    Post Lampa błyskowa.

    Witam i przepraszam z góry bo nie wiem gdzie podać ten temat. Mam lampę błyskową Metz 30 BCT 4 i poszukuję do niej instrukcji. przekopałem internet, ale widać jest to zabytek i nić nie ma na jej temat. Prawda są takie lampy na eBay-ju , ale nie kupię drugiej lampy, aby mieć instrukcję. Gdyby ktoś miał to będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam klubowiczów (przepraszam,że się rozpisałem ale jestem starej daty).

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    4.800
    Siła reputacji
    166
    Moja galeria
    Nie podpinaj jej bezpośrednio do Olka. Ma wysokie napięcie na stopce.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

  3. #3
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.272
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Tu jest jakaś instrukcja w kilku językach, ale nie po naszemu : klik. Dziwnie zeskanowana, trzeba patrzeć na numery stron. Nie wiem czy w czymś się przyda...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  4. #4
    Awatar radosny04
    Dołączył
    Jul 2012
    Mieszka w
    Konin
    Posty
    50
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Serdeczne dzięki za instrukcję i szybką odpowiedź. Pozdrawiam

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Podpiąłem ją do Olka, zrobiłem kilkanaście zdjęć - nic się nie dzieje, więc może z nią pracować. Zasilanie lampy to 4 paluszki (góra 6 V). Bateria do Olka to 7,4 V. Nie przypuszczam aby na stopce było wysokie napięcie. Sterowanie (myślę, mogę się mylić) jest po stronie pierwotnej, a nie po wtórnej. Efekt jest taki że pracuje,i szukam jak wykorzystać jej nastawy. Pozdrawiam

  5. #5
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    4.800
    Siła reputacji
    166
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radosny04 Zobacz posta
    Serdeczne dzięki za instrukcję i szybką odpowiedź. Pozdrawiam

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Podpiąłem ją do Olka, zrobiłem kilkanaście zdjęć - nic się nie dzieje, więc może z nią pracować. Zasilanie lampy to 4 paluszki (góra 6 V). Bateria do Olka to 7,4 V. Nie przypuszczam aby na stopce było wysokie napięcie. Sterowanie (myślę, mogę się mylić) jest po stronie pierwotnej, a nie po wtórnej. Efekt jest taki że pracuje,i szukam jak wykorzystać jej nastawy. Pozdrawiam
    Zupełnie nie wiesz o co chodzi i nie czytałeś instrukcji. Nawet instrukcja ostrzega, że na stopce jest ok. 200V. W każdej lampie jest przetwornica wysokiego napięcia. 6-7V nie odpali palnika (nigdy sam nie rozbieraj lampy, chyba, że jesteś odporny na solidne kopnięcie) Problem polega tylko na tym, jak skutecznie jest izolowane wysokie napięcie od stopki. Nowoczesne aparaty wytrzymują 6-12V i mikrusy sa bardzo wrażliwe na wyższe napięcia. Nie wiem jak było w dużym 4/3.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

  6. #6
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Rabbit
    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    1.275
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radosny04 Zobacz posta

    Podpiąłem ją do Olka, zrobiłem kilkanaście zdjęć - nic się nie dzieje...
    aż do czasu, kiedy napiszesz, że niestety coś się stało z body
    Karol + Olek + kilka szkiełek

  7. #7
    Awatar radosny04
    Dołączył
    Jul 2012
    Mieszka w
    Konin
    Posty
    50
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Trochę poczytałem i masz rację że nie należy bezmyślnie jej rozbierać. Kopnęło solidnie elektryka z uprawnieniami. Z całej dyskusji wynikało że maksymalnie może być 57 V. Efekt jest taki, że dzisiaj też robiłem zdjęcia i jest spokojnie. Żeby było śmieszniej podłączyłem i sprawdziłem drugą lampę " Norma FIL 16" zasilana bezpośrednio z gniazdka ( 220 V ). Chodziła bez zastrzeżeń. Gdyby miało się coś zmienić dam znać. Tak na marginesie żyjemy w świecie nad produkcji i każdy chce pozbyć (sprzedać) swój produkt, stąd takie a nie inne informacje. Rozejrzyj się w domu, ile masz kabli, wtyczek i innych cudów, bo każdy stosuje własne rozwiązania i tłumaczą, że każde inne spowodują awarię. Przepraszam za wywód. Pozdrawiam

  8. #8
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Rabbit
    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    1.275
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radosny04 Zobacz posta
    Trochę poczytałem i masz rację że nie należy bezmyślnie jej rozbierać. Kopnęło solidnie elektryka z uprawnieniami. Z całej dyskusji wynikało że maksymalnie może być 57 V. Efekt jest taki, że dzisiaj też robiłem zdjęcia i jest spokojnie. Żeby było śmieszniej podłączyłem i sprawdziłem drugą lampę " Norma FIL 16" zasilana bezpośrednio z gniazdka ( 220 V ). Chodziła bez zastrzeżeń. Gdyby miało się coś zmienić dam znać. Tak na marginesie żyjemy w świecie nad produkcji i każdy chce pozbyć (sprzedać) swój produkt, stąd takie a nie inne informacje. Rozejrzyj się w domu, ile masz kabli, wtyczek i innych cudów, bo każdy stosuje własne rozwiązania i tłumaczą, że każde inne spowodują awarię. Przepraszam za wywód. Pozdrawiam
    Twoja lampa, Twój aparat
    jak się coś zadzieje, to będzie za póżno.
    Karol + Olek + kilka szkiełek

  9. #9
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    2.805
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rabbit Zobacz posta
    Twoja lampa, Twój aparat
    jak się coś zadzieje, to będzie za póżno.

    Dokładnie tak - kiedyś sporo lamp obmierzyłem i napięcia na stopce rzędu 200 czy nawet 300V przy starszych modelach nie należały do rzadkości. Duża rezystancja wewnętrzna powoduje, że dla człowieka dotknięcie kontaktów stopki nie stanowi zwykle zagrożenia, ale dla nowoczesnej elektroniki takie napięcia potrafią być zabójcze.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  10. #10
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    537
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Zawsze zadziwiają mnie ludzie, którzy dla oszczędności lampą za 20 zł (ruski sieciowy Fil sprzed 40 ? lat) zniszczą sobie drogi sprzęt wbrew dobrym radom
    z ciekawością czekam na dalsze wieści, ile Volt aparat wytrzymuje W zenicie można się tym bawić, ale w olku?

Podobne wątki

  1. Lampa błyskowa do E-PL1
    By dannel_pl in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 18.09.12, 08:25
  2. Lampa błyskowa
    By osiem1984 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 12.12.11, 18:09
  3. Lampa błyskowa FL-36
    By fotomic in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 126
    Ostatni post / autor: 28.10.11, 20:53
  4. Lampa błyskowa FL-50R
    By fotomic in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 47
    Ostatni post / autor: 17.06.09, 22:01
  5. Lampa błyskowa FL-20
    By fotomic in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 1.06.08, 11:10

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.