Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: LR 5.7- jak przenieść bibliotekę LR do nowej instalacji ?

  1. #1
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3.278
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria

    LR 5.7- jak przenieść bibliotekę LR do nowej instalacji ?

    Mam w tej chwili na komputerze dwie instalacje Windowsa- Win 7 i Win 10.
    W obu mam zainstalowanego LR
    Jak zrobić, żeby "nowa" instalacja" zobaczyła historię , pokazała pliki które juz były obrabiane itd - tzn które pliki nalezy skopiowac i dokąd?
    Katalog X:\user\Pictures\Lightroom skopiowałem i to nie rozwiązało sprawy.
    Fizyczna lokalizacja plików ze zdjęciami oraz litera dysku pozostały bez zmian.

    ---------- Post dodany o 01:24 ---------- Poprzedni post był o 00:58 ----------

    OK już mam- wystarczyło wskazać nadpisany plik w katalogu LR i na nim zrestartowac program ( pojawiło się stosowne zapytanie). Reszta była już prosta.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    Nowa Zelandia w moim obiektywie http://forum.olympusclub.pl/threads/...C5%82ej-Chmury
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.063
    Siła reputacji
    140
    Moja galeria
    Katalogu LR nie trzeba kopiować. W obu instalacjach LR wskaż ten sam folder ze wspomnianej lokalizacji. A robi się to tak:

    1. Otwierasz z menu Edit->Preferences okno ustawień.
    2. W pierwszej zakładce 'General' odnajdujesz sekcje 'Default Catalog' i tam ustawiasz wspomniany katalog.

    Są jeszcze 2 warunki by to działało:

    1. Nie wiem jak masz ustawione obie instalacje Windows (czy np. jedna nie jest komputerem wirtualnym), ale na wszelki wypadek napiszę, że oba Lightroomy nie mogą korzystać z tego samego katalogu jednocześnie.
    2. W obu Windowsach litery dysków z folderem LR i folderami importowanych zdjęć powinny być takie same.

    Sprawdź czy zadziała. Może trzeba będzie jeszcze coś ustawić.
    A B C

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3.278
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria
    Dzięki
    Skopiowałem katalog LR, podobnie zresztą jak katalog z presetami i innymi ustawieniami, bo jego poprzednia lokalizacja docelowo zniknie.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    Nowa Zelandia w moim obiektywie http://forum.olympusclub.pl/threads/...C5%82ej-Chmury
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  4. #4
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Posty
    142
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Tu chyba będzie dobrze.
    Jakiś czas temu zmieniłem komputer i przy okazji LR4 na LR6. Katalogi Ircat i Irdata gdzieś tam sobie leżą, skopiowane od roku, może nawet dłużej.
    Jak praktycznie przenieść te katalogi do LR6 i czy nowa wersja będzie widziała wszystkie, dokonane operacje na RAW'ach z LR4 ? Czy może do tego wymagane byłyby pliki XMP do każdego obrobionego pliku ? Mam na myśli głównie poszczególne kroki operacji, poczynione na pojedynczym rawie, nie sam ich ogólny wynik ?
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

  5. #5
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Posty
    142
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Jakieś sugestie ?
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

  6. #6
    Moderator Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.063
    Siła reputacji
    140
    Moja galeria
    Powinno zadziałać z automatu wskazanie położenia biblioteki i reszta sama się zrobi, tak jak odpisałem Koriolanowi w 2015. Ale jak to bywa w eksperymentach (mam bibliotekę zdjęć od wersji 1.4), nim zacznie się coś robić między wersjami programu warto zrobić backup obecnej wersji. Sam przeskakiwałem z wersji 1.4 na 2, później na 4, i ostatecznie na 6. Nic się nie zepsuło, prócz zmienianych lokalizacji RAW-ów. Ale wówczas wystarczyło każdy folder na nowo zestroić z nową lokalizacją.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 9.02.18 o 03:12

Podobne wątki

  1. Jak przenieść obraz ze slajdów na komp.
    By leszekkl in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 24.01.12, 21:44
  2. Olympus Viewer 2 - błąd przy instalacji
    By dog_master in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 19.04.11, 00:17
  3. Problem instalacji Olympus Master
    By keisha in forum HydePark
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26.10.09, 22:39
  4. Porażka już przy instalacji [Olympus Master]
    By akinom in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 6.02.06, 21:14
  5. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 23.01.06, 00:20

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.