|
|
#1 |
|
bad girl
OlyJedi
Miasto: na krańcu świata
Kobieta
Wpisy na blogu: 3
Siła oceny: 15
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uwaga FAQ chwilowo przekształcane!
Wychodząc na przeciw licznym nowym użytkownikom zakładam ten temat. I POCZĄTEK 1. Jestem nowy/a na forum - co dalej? Kolejnymi krokami po zarejestrowaniu się na forum powinny być: 1. Zapoznanie się z ogólnym regulaminem forum oraz FAQ 2. Zapoznanie się z regulaminem giełdy oraz sposobem dodawania zdjęć 3. Przywitanie się w dziale powitań. Służą do tego wątki: - wątek powitań - lub nieco dłużej - wątek kim jestem 4. I przeczytaj na deser nieco o rozsądnej fotografii przyrodniczej Pisz po polsku - staraj się trzymać zasad poprawnej polszczyzny! Twój post świadczy o Tobie 2. Jestem nowy, czy pytanie mam zamieścić w "Zdjęcia początkujących"? Nie. Dział ten powstał, aby mniej zaawansowani użytkownicy forum mogli w nim publikować zdjęcia. 3. Jak zmienić podpis/avatar/dane o sobie itp.? Należy wybrać z górnego panelu opcję "ustawienia". Po lewej stronie wyświetli się lista różnych opcji, które możesz edytować. 4. Mój wątek wylądował na wysypisku, dlaczego? Przed dodaniem nowego tematu sprawdź, czy problem nie był już omawiany. Służy do tego wyszukiwarka. Możliwe, że podobny problem się już przewijał, wątek założono w nieodpowiednim dziale lub Twój temat został z przyczyn regulaminowych usunięty. 5. Chcę się zapytać o coś nie związanego z fotografią... Ależ pytaj - byle w dziale HydePark. 6. Ktoś mi "byki" podkreślił na czerwono! Dlaczego? Poprawianie nie świadczy o braku kultury, ale o tym, że chcemy, aby na forum było jak najmniej błędów ortograficznych czy stylistycznych. Wierzymy, że raz podkreślony błąd drugi raz się w tym samym wątku nie pojawi. 7. Przekląłem na forum i dostałem mandat, tymczasem widziałem inne "bluzgi" bez reakcji. Ależ proszę zaraportuj. Miej na uwadze, że forum to też przeglądają niepełnoletni użytkownicy! II DZIAŁANIE FORUM A. Posty, załączniki i ogłoszenia 1. Ogłoszenie zniknęło z giełdy, dlaczego? Są trzy możliwości: - sprzęt został sprzedany - ogłoszenie wygasło - ogłoszenie było niezgodne z regulaminem giełdy 2. Dlaczego nie mogę poprawić starszych wiadomości? Po pewnym czasie prawo edycji starszych postów wygasa. Jeżeli chcesz np usunąć nieaktualny link itp. napisz do moderatora. 3. Jak dodać załącznik? Na dole pod okienkiem do wpisywania treści jest opcja "zarządzaj załącznikami", gdzie można wgrać nowy plik, a także zobaczyć jak duże załączniki są dozwolone (jednak szanuj łącza innych i nie wtykaj ogromnych plików kilku MB) 4. Zareklamowałem swoją stronę w nowym wątku i usunięto mi post! Do reklamowania stron z fotografiami użytkowników mamy ten wątek; do pokazania interesujących stron mamy cały dział, ale spamu nie tolerujemy! B. Wątki 1. Nie mogę założyć tematu w niektórych działach!!! Otrzymuję komunikat: nie masz uprawnień do przeglądania tej strony. Może być kilka powód zaistniałej sytuacji:
Niektóre działy nie pozwalają zwykłym użytkownikom na zakładanie nowych tematów. Są to: Co w prasie piszczy oraz Wysypisko, a także Zdjęcia z galerii 2. Czy mogę przykleić wątek? Widziałem/am, że niektóre wątki zwykłych użytkowników są "podklejone". Nie. O przyklejaniu wątku decydują moderatorzy i administratorzy. Możesz zaraportować post warty przyklejenia, ale nie jest to równoznaczne z tym, że tak się stanie. 3. Czy i jak mogę dodać ikonkę wyświetlaną obok tematu założonego przeze mnie wątku? Ależ oczywiście. Pisząc nowy temat możesz wybrać odpowiednią ikonkę z listy np: 4. Zrobiłem/am literówkę w tytule, jednakże po zmianie na głównej stronie nadal wyświetla się z błędem. Napisz do moderatora, poprawimy. 5. Chciałbym przenieść mój wątek do innego działu. Napisz do moderatora, o ile jest to zasadne, to jest taka możliwość. 6. Czemu nikt mi nie odpisał na mój temat? Czy temat czeka na akceptację? Nie. Tematy są widoczne od razu po założeniu... poczekaj i NIE ZAKŁADAJ DRUGIEGO TAKIEGO SAMEGO TEMATU! 7. Ktoś mi zamknął wątek!!! Nie bez przyczyny. I nie ktoś tylko Moderator lub Administrator. Nie krzycz, tylko zastanów się dlaczego tak się stało. 8. Zdublowałem niechcący wątek i co teraz? Czy mogę samodzielnie usunąć swój wątek? Nie. Napisz do moderatora. 9. Chcę usunąć lub zamknąć swój wątek. Napisz do moderatora. C. Konto i nick 1. Niechcący zdublowałem/am konto, chcę usunąć jedno z nich. Napisz do moderatora. 2. Chcę usunąć z forum moje konto. Napisz do moderatora lub po prostu przestań pisać. 3. Chcę usunąć jedno konto, a założyć nowe z innym nickiem. Niestety posiadanie podwójnych kont nie jest zgodne z regulaminem. Jeśli już koniecznie chcesz zmienić nick napisz do moderatora. 4. Czy mogę zmienić podpis klubowicz/klubowiczka pod nickiem? Nie. Ta opcja zastrzeżona jest dla moderatorów/administratorów. 5. Czy mogę zmienić nicka? Nie. Jeśli jednak bardzo chcesz to zrobić, napisz do moderatora. D. Opcje dodatkowe Forum umożliwia szeroką komunikację i tworzenie spersonalizowanego konta. Aby móc w pełni skorzystać z jego dogodności, proponuję zapoznać się z poniższym opisem funkcji tutaj. 1. Czym jest "lista przyjaciół" (firends)? Do tej listy możesz zaprosić osoby z forum, które uważasz za najlepszych znajomych. 2. Kto ma wgląd do "listy przyjaciół"? Listę przyjaciół może oglądać każdy, ale modyfikujesz ją Ty. 3. Podobno mogę modyfikować wygląd forum. Czy to prawda i jak to zrobić? To prawda. Możesz wybrać odpowiadający Ci wygląd z listy motywów, która jest dostępna na samym dole strony lub w panelu USTAWIENIA w zakładce Edycja opcji. Nowe 4. Jak zmienić rozwinięty/zwinięty nagłówek? Ustawienia -> Edycja Opcji a następnie wybrać sposób prezentacji nagłówka: Opcje wyświetlania wątków -> Zwinięcie nagłówka postu (zwinięty - Tak, rozwinięty - Nie). Nowe 5. Jak zmienić Układ forum? http://forum.olympusclub.pl/profile.php?do=editoptions Tu mozesz wybrać układ posta.. Po zmianie na poziomy warto przestawić też domyślny rozmiar skalowanych zdjęć, jak na załączonym obrazku, by cieszyć oczy wielkimi fotami. Nowe 6. Filtrowanie kolumny nowych postów? Każdy użytkownik może wyfiltrować sobie dowolne forum z kolumny ostatnich postów na stronie głównej forum. Wchodzimy na http://forum.olympusclub.pl/profile.php?do=editoptions i zaznaczamy, czego nie chcemy oglądać w liście Ostatnie posty. Ze względu na ograniczenie pojemności zmiennej, można wyfiltrować tylko fora pierwszego poziomu. Zaznaczenie na przykład forum analogowego, ukryje również podfora Ciemnia i Sprzęt. Niestety, w jednej zmiennej nie da się przechować więcej jak 32 parametrów. E. Inne pytanie 1. Jakaś funkcja na forum nie działa, gdzie to zgłosić? W razie wątpliwości co do działania forum możesz się zapytać w tym dziale. 2. Chciałem/am napisać coś wyłącznie do jednego użytkownika, tak aby inni tego nie mogli przeczytać. Skorzystaj z opcji "wiadomość prywatna" (kliknij na nazwę danego użytkownika). 3. Do czego służy "reputacja"? Reputacja to najkrócej ujmując Twój głos na + lub - w sprawie czyjejś wypowiedzi. Więcej przeczytasz w wątku o reputacji. III MODERATORZY 1. Kto jest administratorem, kto jest moderatorem? Lista aktualnych administratorów i moderatorów jest dostępna tutaj. 2. Napisałem/am prywatną wiadomość do moderatora, a ten nie odpisał. Możliwe, że jeszcze nie przeczytał. Moderatorzy nie gryzą, ale także nie znają odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. 3. Chcę zgłosić post, który moim zdaniem powinien zniknąć z forum. Jak to zrobić? Należy taki post zaraportować. Opis działania znajduje się poniżej. 4. Jak zaraportować post? Należy wcisnąć mały przycisk umieszczony w lewym, dolnym rogu każdego posta. Następnie wypełnić okienko z wiadomością, która to trafi wraz z raportowanym postem do moderatorów.5. Dlaczego nie uzyskałem/am odpowiedzi na raportowany post? Tylko w niektórych przypadkach moderator odpowiada użytkownikowi na priv. w związku z raportem. Z reguły jednak wystarczy sama reakcja na zgłoszenie. 6. Dostałem/am mandat od moderatora/administratora. Czym to grozi? Mandat jest z reguły ostrzeżeniem. Mandat ma określoną wartość punktową (zazwyczaj 1) przy trzech punktach - ban na 7 dni, a potem na miesiąc do grupy "testowej" jeżeli będąc w niej otrzyma się kolejne ostrzeżenia - ban permanentny. 7. Po przeniesieniu/skasowaniu wątku lub poprawieniu postu dostałem o tym info na priv, czy mogę odpisać? Możesz, ale pamiętaj te privy są generowane automatycznie w celach informacyjnych. Moderator/administrator może dołączyć do nich notkę, ale tak naprawdę "pisze je" automat. Nie ma więc konieczności, aby na nie odpowiadać. IV DZIAŁANIE GALERII 1. Co to jest galeria publiczna? Do galerii publicznej trafiają tylko najlepsze zdjęcia. Jest wizytówką forum. Więcej przeczytasz tutaj. 2. Czy sam mogę dodać tam zdjęcie? Nie, o jego przenoszeniu decydują następujące kryteria - minimum średnia 4.4, 10 ocen oraz 100 wyświetleń. 3. Ile zdjęć mogę dodać do zwykłej galerii? Jedno dziennie, limit został ustawiony 1/24h. Jeśli dodasz jedno zdjęcie o 23.00, następne możesz dodać za godzinę i minutę tj. o 00.01. Ograniczenie to zostało wprowadzone na wniosek klubowiczów, aby nie oglądać po sobie serii np. 10 zdjęć. 4. Jak dodać za jednym razem serię zdjęć do galerii? Nie można. Jeśli chcesz je dodać jako całość, zaprezentuj je w wątku w dziale ocena zdjęć. W bardzo uzasadnionych przypadkach możesz napisać do administratora forum. 5. Czym się różni Galeria od Alternatywnej galerii? W zwykłej galerii działa jawny system oceniania w skali 0-5, w alternatywnej użytkownicy głosują tak/nie. W pierwszym przypadku Twoje zdjęcie (o ile nie łamie regulaminu) będzie zawsze w galerii, w drugim, jeśli suma głosów będzie ujemna, po tygodniu z niej wyleci. 6. Nie mogę głosować / dodawać zdjęć w Alternatywnej galerii. Przyczyny mogą być dwie: - Musisz mieć co najmniej 10 postów na forum (pamiętaj, że posty np. z Hydeparku się nie wliczają) - Jeśli masz wymaganą liczbę postów zobacz czy nie posiadasz polskiej litery w swoim nicku. W takim wypadku napisz do moderatora/administratora lub w tym wątku. - Jeśli ciągle jest coś nie tak, daj znać w tym wątku. 7. Moje zdjęcia spełniło kryteria, ale nie trafiło do publicznej: Poinformuj administratora. V IRC 1. Co to jest forumowy IRC? Jak w to wejść? Jest to forumowy czat. Bliższe informacje o nim są tutaj. Najkrótszą drogą możesz się dostać poprzez bramkę: http://irc.grizz.pl 2. Czy pisanie na czacie ma wpływ na punkty w reputacji? Nie. Chyba, że bardzo kogoś zdenerwujesz 3. Wchodzę przez bramkę i widzę siebie jako "anonim..." jak to zmienić? Wpisz w dolnym pasku czatu /nick 123 -w miejscu "123" podaj swoją nazwę użytkownika
Większa niż mysikrólik - radość mysikrólika. | www.annaw.pl | Mały mysikrólik | A lato przyszło pieszo... bo ja jeżdżę tym... Ostatnio edytowane przez grizz : 09-02-10 o 11:00. Powód: update |
|
|
|
|
|
#2 |
|
bad girl
OlyJedi
Miasto: na krańcu świata
Kobieta
Wpisy na blogu: 3
Siła oceny: 15
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Oto panel z ustawieniami oraz opisane funkcje:
![]()
Większa niż mysikrólik - radość mysikrólika. | www.annaw.pl | Mały mysikrólik | A lato przyszło pieszo... bo ja jeżdżę tym... Ostatnio edytowane przez RadioErewan : 06-02-09 o 22:09. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
zarzynacz rodzynkow™
OlyJedi
Miasto: Kraków / Zawoja
Mężczyzna
Wpisy na blogu: 7
Siła oceny: 33
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Posprzątałem trochę w postach i w oznaczeniach nowych wpisów.
Przypominam, ze w pierwszym poście Radek zamieścił info o modyfikacji Ostatnich postów - pozycja D.6
|
|
![]() |
| Dodaj wątek do: |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|