PDA

Zobacz pełną wersję : Voigtlander



jozinzbazin
6.03.11, 23:48
Wreszcie wyciągnąłem z dolnej szuflady biurka sprzęcicho mego Dziadka.Stan jest super.Jasny wizjer,listki przysłony suche,soczewka bez rys,AF szybki i celny...:wink:
A teraz na poważnie. Może pomożecie mi znaleźć jakieś strony,gdzie można poczytać jak się posłużyć tym sprzętem? Wizjerek jest sprawny ale mało czytelny, z tą przysłoną poważnie jest OK i wszystko chodzi ładnie,choć ciężkawo.Nawet zoom hula jak szatan w zakresie od 1m do nieskończoności.W środku był film i chyba zaniosę do jakiegoś zakładu foto.Może tam coś znajdą.Podobno mama jeszcze nim fotografowała grubawo po wojnie.
43909

43910

43911

43912

43913

43914

43915

43916

43917

43918

apz
7.03.11, 00:00
http://photo.net/classic-cameras-forum/00SR5K

Znalazłem taki kawałek dyskusji - Może będzie pomocny?

Pozdrawiam AP.

HrabiaMiod
7.03.11, 00:31
Hej, mam podobnego, tyle, że w wersji na błony cięte 9x12 cm i z innym obiektywem. Skopar to świetne szkło.

To tak - film wywołaj, tylko daj do w miarę dobrego zakładu - powinieneś go spokojnie wywołać, wołałem podobny - przez te lata jakość mogła pójść w las, ale wrażenia bezcenne - pochwal się tu wynikami, to arcyciekawe - taki wechikuł czasu.

Co do obsługi:

Masz pokrętło z wartościami: Z, D, M, B, T. Wydaje mi się, że D i B to to samo tutaj, a więc czas B, który znasz z współczesnych aparatów (migawka jest otwarta tak długo, jak trzymasz spust wciśnięty), Z, to to samo co T, czyli wciskasz spust - otwarta migawka, wciskasz ponownie (albo przesuwasz na inny "tryb" i się zamyka). Ciebie najbardziej interesuje M - tutaj otwarcie migawki regulują czasy, które ustawiasz na górnym pokrętle - pamiętaj by kręcić je w stronę wskazaną przez strzałkę. Otwórz sobie tył i patrząc przez obiektyw sprawdź, czy migawka otwiera się na wszystkich czasach z zauważalnym postępem - krótko/długo. Możliwe, że na długich czasach, tak gdzieś od 1/10 do sekundy, mechanizm odliczający czas będzie się zacinał - naprawa jest prosta, jeśli tak jest, uderz na priv, wyjaśnię wszystko. Jeśli wszystko działa, to super. Podobnie sprawdź przysłonę - czy ładnie się domyka (do sprawdzenia użyj trybu Z). Zakres od 1m do nieskończoności to nie zoom, tylko odległość na którą ustawiasz ostrość - obiektyw jest stałoogniskowy - 105mm to z tego co pamiętam ekwiwalent 50mm dla małego obrazka - czyli kąt widzenia zbliżony do ludzkiego oka.

Jeśli migawka działa, możesz zabrać się za fotografowanie.

Kup film średnioformatowy (120), raczej czarno-biały, ten obiektyw może być nieprzystosowany do koloru (choć też wyjdzie). Najtańszy będzie jakiś fomapan, możesz się szarpnąć na Ilforda (HP5+ lub Delta na przykład). Ładujesz go w środek. Jak nie wiesz jak, znajdziesz spokojnie to info w googlach.

Pewnie nie masz światłomierza, więc skorzystaj z cyfraka - ustaw iso takie jak kupiłeś film, sprawdź jakie wartości czasu i przysłony podaje cyfrak - ustaw wartości czasu i przysłony na voigtlanderze, następnie ustaw kadr - masz do tego ten wziernik przy obiektywie oraz ramkę po prawej stronie korpusu (rozkłada się takie coś) - kąt widzenia będzie jak ludzkiego oka - nie ustawisz precyzyjnie kadru, ale widzisz mniej więcej co jest na zdjęciu : ) Dalej, ustawiasz ostrość, poprzez przesuwanie członu z obiektywem w przód/tył (masz skalę po boku) - znów to nie jest do końca dokładne, ale stosując przysłony w okolicach 8-16 masz na tyle dużą GO, że zmieścisz obiekt w strefie ostrości - wajchą po prawej naciągasz migawkę i w lewym dolnym 'rogu' płytki z obiektywem (odnoszę się do tego zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=43910) wyzwalasz migawkę. Polecam statyw. Następnie gdzieś na dole masz pokrętło do przesuwania filmu - patrząc w czerwone okienko z tyłu przesuwasz film, aż pojawi się kolejny numer - wtedy możesz wykonać kolejną klatkę.

pozdrawiam i pochwal się efektami. Jak coś, wal na priv, mam trochę takich aparatów : )
Przemek

czmielek
7.03.11, 11:18
Bardzo dobry opis Miodzie. +rep (w pamięci bo nie mogę ci przydzielić na razie) moze nam kolejny analogowiec wyrośnie :) Od siebie dodam tylko że mogę wywołać ten film który masz gratis i zeskanowac tez bo bardzo lubię takie akcje ze znalezionymi filmami na strychu. jakby co pisz na PW.

jozinzbazin
7.03.11, 11:27
Hej, mam podobnego, tyle, że w wersji na błony cięte 9x12 cm i z innym obiektywem. Skopar to świetne szkło.

To tak - film wywołaj, tylko daj do w miarę dobrego zakładu - powinieneś go spokojnie wywołać, wołałem podobny - przez te lata jakość mogła pójść w las, ale wrażenia bezcenne - pochwal się tu wynikami, to arcyciekawe - taki wechikuł czasu.

Co do obsługi:

Masz pokrętło z wartościami: Z, D, M, B, T. Wydaje mi się, że D i B to to samo tutaj, a więc czas B, który znasz z współczesnych aparatów (migawka jest otwarta tak długo, jak trzymasz spust wciśnięty), Z, to to samo co T, czyli wciskasz spust - otwarta migawka, wciskasz ponownie (albo przesuwasz na inny "tryb" i się zamyka). Ciebie najbardziej interesuje M - tutaj otwarcie migawki regulują czasy, które ustawiasz na górnym pokrętle - pamiętaj by kręcić je w stronę wskazaną przez strzałkę. Otwórz sobie tył i patrząc przez obiektyw sprawdź, czy migawka otwiera się na wszystkich czasach z zauważalnym postępem - krótko/długo. Możliwe, że na długich czasach, tak gdzieś od 1/10 do sekundy, mechanizm odliczający czas będzie się zacinał - naprawa jest prosta, jeśli tak jest, uderz na priv, wyjaśnię wszystko. Jeśli wszystko działa, to super. Podobnie sprawdź przysłonę - czy ładnie się domyka (do sprawdzenia użyj trybu Z). Zakres od 1m do nieskończoności to nie zoom, tylko odległość na którą ustawiasz ostrość - obiektyw jest stałoogniskowy - 105mm to z tego co pamiętam ekwiwalent 50mm dla małego obrazka - czyli kąt widzenia zbliżony do ludzkiego oka.

Jeśli migawka działa, możesz zabrać się za fotografowanie.

Kup film średnioformatowy (120), raczej czarno-biały, ten obiektyw może być nieprzystosowany do koloru (choć też wyjdzie). Najtańszy będzie jakiś fomapan, możesz się szarpnąć na Ilforda (HP5+ lub Delta na przykład). Ładujesz go w środek. Jak nie wiesz jak, znajdziesz spokojnie to info w googlach.

Pewnie nie masz światłomierza, więc skorzystaj z cyfraka - ustaw iso takie jak kupiłeś film, sprawdź jakie wartości czasu i przysłony podaje cyfrak - ustaw wartości czasu i przysłony na voigtlanderze, następnie ustaw kadr - masz do tego ten wziernik przy obiektywie oraz ramkę po prawej stronie korpusu (rozkłada się takie coś) - kąt widzenia będzie jak ludzkiego oka - nie ustawisz precyzyjnie kadru, ale widzisz mniej więcej co jest na zdjęciu : ) Dalej, ustawiasz ostrość, poprzez przesuwanie członu z obiektywem w przód/tył (masz skalę po boku) - znów to nie jest do końca dokładne, ale stosując przysłony w okolicach 8-16 masz na tyle dużą GO, że zmieścisz obiekt w strefie ostrości - wajchą po prawej naciągasz migawkę i w lewym dolnym 'rogu' płytki z obiektywem (odnoszę się do tego zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=43910) wyzwalasz migawkę. Polecam statyw. Następnie gdzieś na dole masz pokrętło do przesuwania filmu - patrząc w czerwone okienko z tyłu przesuwasz film, aż pojawi się kolejny numer - wtedy możesz wykonać kolejną klatkę.

pozdrawiam i pochwal się efektami. Jak coś, wal na priv, mam trochę takich aparatów : )
Przemek
Panie Hrabio,wylałeś Miod na me serce.:lol: Dzięki, dzięki straszliwe i okrutne za taką pomoc. Jadę Ci oczywiście na plusik i zmobilizowałeś mnie do działania. Bierem siem do roboty (jak tylko kwilkiem czasu złapię).

HrabiaMiod
7.03.11, 12:04
Bierz się, bo sprzęt piękny i chyba w ładnym stanie. Sprawdź czy działa, jak coś, wal na prv, film wyślij do czmielka, w sklepie kup świeży negatyw i do dzieła! I czekam na efekty : )


pozdrawiam

jozinzbazin
7.03.11, 12:55
Bierz się, bo sprzęt piękny i chyba w ładnym stanie. Sprawdź czy działa, jak coś, wal na prv, film wyślij do czmielka, w sklepie kup świeży negatyw i do dzieła! I czekam na efekty : )


pozdrawiam
Tak zrobię,jak mi Bóg miły,tak zrobię !!!
Dzięki:grin:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Bardzo dobry opis Miodzie. +rep (w pamięci bo nie mogę ci przydzielić na razie) moze nam kolejny analogowiec wyrośnie :) Od siebie dodam tylko że mogę wywołać ten film który masz gratis i zeskanowac tez bo bardzo lubię takie akcje ze znalezionymi filmami na strychu. jakby co pisz na PW.
Przysłał mnie do Ciebie taki jeden facet,więc piszę już na priv.
Tylko się boję co tam jest.:lol:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A jako ciekawostkę i może też przydatne informacje podam Wam odpowiedź na mój list wysłany dziś rano, którą otrzymałem przed chwilą:
Dear Mr. Marczewski,

thank you for your email.

The camera was made in 1927.

If you like to get more informations, there is a bookstore, that has old
material:



"In case you need informations about older Voigtländer products, please take a look at the website of the specialized bookstore LINDEMANNS" www.lindemanns.de (http://www.lindemanns.de/)


We hope we have been able to help you.

Kind regards

i. A. Petra Meredith
_____________________________________________
VOIGTLÄNDER GmbH
ein Tochterunternehmen der RINGFOTO Gruppe

Benno-Strauß-Str. 39, D- 90763 Fürth
Tel: 0049- 911/ 65 85 182
Fax: 0049- 911/ 65 85 196
www.voigtlaender.de (http://www.voigtlaender.de/)
To się nazywa firma.

HrabiaMiod
7.03.11, 14:14
No proszę. Podobnie jest z Leicą - można dokładnie sprawdzić kiedy został wyprodukowany dany model. Piękne.

Ja mam w sumie trzy Voigtlandery - mieszkową Bessę w wersji bez dalmierza, i dwa Voigtlandery Awus na błony cięte - 6x9cm z migawką Compur i Skoparem 105/4.5 i drugi, na 9x12 z Coronarem 135/4.5. Piękne sprzęty.

jozinzbazin
9.03.11, 10:43
Przy okazji mego "szaleństwa" wydobyłem jeszcze taki światłomierz:
43992
43993

Mam tylko problem, bo instrukcja po niemiecku, a nie wychyla mi się wskazówka pomiaru światła. Resztę udało mi się nieco rozwikłać z pomocą translatora Google i nieskończenie mądrej sieci.:wink:
Baterii w nim nie ma na 100% i czy mogło coś paść w nim od 1967 roku?
Z tyłu jest jeszcze pokrętło w formie plastikowej śruby,o której piszą coś,ale nie może mi maszyna tego zrozumiale przełożyć.
43994

HrabiaMiod
9.03.11, 13:08
Jeśli nie ma baterii, to pewnie jest to światłomierz selenowy, a jeśli jest selenowy, to na pewno nie możesz bazować na jego wskazaniach, bo już się "wyczerpał"

jozinzbazin
9.03.11, 14:20
Jeśli nie ma baterii, to pewnie jest to światłomierz selenowy, a jeśli jest selenowy, to na pewno nie możesz bazować na jego wskazaniach, bo już się "wyczerpał"
Czyli zdechł, umarł i złom.:|

Thomasso
10.03.11, 14:13
Czyli zdechł, umarł i złom.:|

Chyba, że nie był długo uzywany, a w przeszłości mało i głównie leżał w pudełku/pokrowcu. Wtedy chyba się nie "wyczerpują" :roll:, albo parametry nie zmieniają się drastycznie.
Przykład mojego światłomierza, który ma spokojnie ze 30-parę lat i jego wskazania są poprawne (o tyle o ile). W każdym razie zdjęcia wychodzą OK.
Ale to opinia zaslyszana - od pewnego fotografa i dodatkowo inzyniera elektryka więc byłbym skłonny się do niej przychylić ;-)

T.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Z tyłu jest jeszcze pokrętło w formie plastikowej śruby,o której piszą coś,ale nie może mi maszyna tego zrozumiale przełożyć.
43994

Może to pokrętło zmienia zakresy pomiaru EV. Niektóre światłomierze maja zakres czułości podzielony na przedziały, które załącza się jakimś dodatkowym pokrętłem/przełącznikiem właśnie, który odsłania, przysłania bądź zmienia nachylenie czujnika selenowego, a co za tym idzie ekspozycje tegoż do światła.

T.

jozinzbazin
22.03.11, 10:17
Mam złą wiadomość. Pokrętło czasu chodziło bardzo ciężko,aż się śrubka upierniczyła.:cry::cry::cry:
Byłem w ostatnia niedzielę na giełdzie i zagadałem z Gościem,który tapla sie w tego typu sprzętach. Dziś zawożę aparacik do naprawy.

jozinzbazin
3.04.11, 21:22
Sprzęcicho jak nówka sztuka.:lol:
Pan Aleksander ma w domu około 1500 różnych aparatów,ma złote ręce i jest totalnie zakręcony,mimo 70 lat.

Założyłem już film i jak tylko sie da,ruszam w teren.

apz
4.04.11, 22:42
Przysłał byś proszę namiar na tę Złotą Rączkę - mam - dostałem Zeissa Ikona Nettara z czasów wojny z niechodzącą migawką - może dało by się go jeszcze uruchomić?

Pozdrawiam AP.

HrabiaMiod
5.04.11, 00:09
apz, poszperaj w necie, jak tylko migawka zwalona, to nie powinno być trudno, jeśli tylko nie brakuje części : ) otwórz, wyczyść i powinno śmigać.

jozinzbazin
5.04.11, 19:45
Przysłał byś proszę namiar na tę Złotą Rączkę - mam - dostałem Zeissa Ikona Nettara z czasów wojny z niechodzącą migawką - może dało by się go jeszcze uruchomić?

Pozdrawiam AP.
Już Ci ślę na priv.

Thomasso
5.04.11, 20:10
Przysłał byś proszę namiar na tę Złotą Rączkę - mam - dostałem Zeissa Ikona Nettara z czasów wojny z niechodzącą migawką - może dało by się go jeszcze uruchomić?

Pozdrawiam AP.

Moze byc tylko sklejona (brudem). Ponoc czesto w starych puszkach, ktore swoje odlezaly tak sie dzieje (m. in. w mojej tak bylo - sklejone listki).

Tomek

apz
5.04.11, 22:07
Moze byc tylko sklejona (brudem). Ponoc czesto w starych puszkach, ktore swoje odlezaly tak sie dzieje (m. in. w mojej tak bylo - sklejone listki).

Tomek

Dziękuję za rady ,popróbuję delikatnie uruchomić, ale wolałbym, oddać "Złotej rączce" - boję się ,że jak rozkręcę, to z garnkiem części będę szukał fachowca do poskładania z powrotem.

Dziś doszła Mamiya, może ten Zeiss mógłby u mnie pełnić funkcję analogowego penema 6x6?

Pozdrawiam AP.