PDA

Zobacz pełną wersję : Dysk F jest niesformatowany



sneyk
30-12-09, 12:18
Czesc wszystkim !
Chcialam zapytac - Co zrobic, gdy po wlozeniu kabla USB do komputera i po podlaczeniu go do aparatu (E-420) pojawia sie dysk wymienny F ,a gdy chce wlaczyc dysk F pojawia sie komunikat:
Dysk F jest niesformatowany !
Czy chcesz sformatowac go teraz ?
| Tak | Nie |
Z góry dzieki za odpowiedz :)

pink33
30-12-09, 12:50
Nie nie obrażę się...
A co do pytania to : nie wiem za bardzo, ale ja kliknęłabym chyba TAK.
Lepiej poczekaj na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego...

NightCrawler
30-12-09, 13:02
Przepraszam, ze tu pytam ,ale nie chce zasmiecac forum na jedno pytanie :)
Chcialem zapytac - Co zrobic, gdy po wlozeniu kabla USB do komputera i po podlaczeniu go do aparatu (E-520) pojawia sie dysk wymienny F ,a gdy chce wlaczyc dysk F pojawia sie komunikat:
Dysk F jest niesformatowany !
Czy chcesz sformatowac go teraz ?
| Tak | Nie |
Z góry dzieki za odpowiedz :)

PS. Mam nadzieje ,ze zalozycielka watku sie nie obrazi ,ze pozwolilem sobie zapytac w jej watku o cos innego :)

Czy karta była formatowana po włożeniu do aparatu? Czy są na niej jakieś zdjęcia? Czy są one wyświetlane w aparacie?

Jeżeli na wszystkie odpowiedź brzmi nie: to sformatuj ja z menu aparatu. Jeżeli na pierwsze tak, a reszta nie - sformatuj ja raz jeszcze w menu aparatu a jak nie pomoże to z menu windows'a. Jeżeli dwa pierwsze tak lub wszystkie tak - sprawdź na innym kablu albo w czytniku czy idzie odczytać kartę. Możliwe że coś jest nie tak z kabelkiem a formatując stracisz zapisane dane (można potem bawić się w odzyskiwanie odpowiednimi programami pod warunkiem, że nie nadpiszesz danych).

hades
30-12-09, 13:31
PS. Mam nadzieje ,ze zalozycielka watku sie nie obrazi ,ze pozwolilem sobie zapytac w jej watku o cos innego :)

Nie bój się zakładać nowych tematów. Pytania w innych wątkach, w dodatku nie na temat tylko dezorientują czytających.

sneyk
30-12-09, 13:57
Czy karta była formatowana po włożeniu do aparatu? Czy są na niej jakieś zdjęcia? Czy są one wyświetlane w aparacie?

Jeżeli na wszystkie odpowiedź brzmi nie: to sformatuj ja z menu aparatu. Jeżeli na pierwsze tak, a reszta nie - sformatuj ja raz jeszcze w menu aparatu a jak nie pomoże to z menu windows'a. Jeżeli dwa pierwsze tak lub wszystkie tak - sprawdź na innym kablu albo w czytniku czy idzie odczytać kartę. Możliwe że coś jest nie tak z kabelkiem a formatując stracisz zapisane dane (można potem bawić się w odzyskiwanie odpowiednimi programami pod warunkiem, że nie nadpiszesz danych).

Na 1 pytanie odpowiedź brzmi : Chyba nie ,ale jak wyjmuję kabelek już od kompa i od aparatu odłączam to na LCD pojawia się : CARD ERROR i muszę ją wykladac i wkladac
Na 2 : Tak, właśnie chcę przezucic te zdjęcia na komputer
Na 3 : Mogę je ogladac w aparacie :P

Czyli 1 - nie , 2 - tak, 3 - tak ...
Co zrobic ?? ;(


Nie bój się zakładać nowych tematów. Pytania w innych wątkach, w dodatku nie na temat tylko dezorientują czytających.
Dzięki, Hades... Na przyszlosc bede pamietala :)

PS.Czemu forum się tak tnie ? :D
Pozdrawiam wszystkich !! :)

NightCrawler
30-12-09, 15:28
Na 1 pytanie odpowiedź brzmi : Chyba nie ,ale jak wyjmuję kabelek już od kompa i od aparatu odłączam to na LCD pojawia się : CARD ERROR i muszę ją wykladac i wkladac
Na 2 : Tak, właśnie chcę przezucic te zdjęcia na komputer
Na 3 : Mogę je ogladac w aparacie :P

Czyli 1 - nie , 2 - tak, 3 - tak ...
Co zrobic ?? ;(


Dzięki, Hades... Na przyszlosc bede pamietala :)

PS.Czemu forum się tak tnie ? :D
Pozdrawiam wszystkich !! :)


Masz od kogo pożyczyć czytnik albo kabelek?
Jaki tryb ustawiasz po podłączeniu aparatu do komutera (na ekranie aparatu wybiera się tryb połączenia).

sneyk
30-12-09, 15:56
Podłączałam kabelek od zestawu 0lka.. :P
A na ekranie LCD wybieram tryb : STORAGE...

MartinP
30-12-09, 16:16
moim zdaniem windows Ci się wysypał, u mnie kiedyś miałem coś podobnego ze wszystkimi zewnętrznymi nośnikami i reinstalka pomogła.

sneyk
30-12-09, 16:20
To co zrobic??
4miechy temu miałam formatowanie :(

Bodzip
30-12-09, 16:56
To co zrobic??
4miechy temu miałam formatowanie :(

przejść na Linuxa i mieć spokój :) ... lub:
kupić to (http://www.allegro.pl/item856393900_czytnik_kart_samsung_sfd_321f_t6ub_u sb_micro_sd_m2.html) i zamontować zamiast stacji dyskietek, których nikt nie używa, lub kupić to (http://www.allegro.pl/item864004051_czytnik_kart_zewnetrzny_usb.html) - podłączyć do USB i sczytywać dane z kart na kompa.
ps. podłącz pendriwa do kompa, i jak Ci system go zobaczy to znaczy że to nie wina systemu/kompa

sneyk
30-12-09, 17:16
PENDRIVE jak najbardziej działa ! :D
Może sformatowac ten dysk ??
nie wiem juz :((

heniobe
30-12-09, 17:28
PENDRIVE jak najbardziej działa ! :D
Może sformatowac ten dysk ??
nie wiem juz :((

Jak sformatujesz to stracisz zdjęcia. Spróbuj wyjąć kartę a potem włożyć jeszcze raz, jak nie pomoże to spróbuj poprzez czytnik. Jak zakończysz to wszystko z sukcesem to sformatuj w aparacie. Nie zaszkodzi co jakiś czas formatować. Zapamiętaj, że każda nowa karta musi być formatowana.

sajonara
30-12-09, 17:34
Nie wiem jaka masz "windę" ale w W7 (przynajmniej u mnie) zdarzyło się kilka razy, ze był komunikat, że karta jest niesformatowana i usłużnie proponuje format. Nie wiem czemu tak jest, ale był dostęp do danych na tej karcie. Na wszelki wypadek tylko powtórzę, że jak sformatujesz, to stracisz zdjęcia z karty! Nie zawsze trzeba wierzyć w to co proponuje System.
Tak czy owak:
Za poprzednikami: kup sobie czytnik kart na Alle.. i ciesz się bezpiecznym (dla aparatu) i nieskrępowanym transferem zdjęć.
.................
O heniobe widzę mnie ubiegł :)

sneyk
30-12-09, 17:44
Na początek kupiłam sobie kartę
SanDisk EXtreme III ComactFlash
Naprawdę muszę kupowac ten czytnik ?? :?:

heniobe
30-12-09, 17:45
sajonara



Tak czy owak:
Za poprzednikami: kup sobie czytnik kart na Alle.. i ciesz się bezpiecznym (dla aparatu) i nieskrępowanym transferem zdjęć.
.................
O heniobe widzę mnie ubiegł :)[/QUOTE]

Racja ale pod jednym wszakże warunkiem : BARDZO UWAŻNYM I DOKŁADNYM WKŁADANIEM KARTY ZARÓWNO DO CZYTNIKA JAK I DO APARATU !!! JESZCZE BARDZIEJ.... bo styki bardzo cieniutkie i delikatne, bardzo....
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Na początek kupiłam sobie kartę
SanDisk EXtreme III ComactFlash
Naprawdę muszę kupowac ten czytnik ?? :?:

NIE MUSISZ ale jak źle /tfu, tfu na Psa urok/ wsadzisz kartę do aparatu to .... naprawa aparatu /tfu,tfu...../ kosztuje dziesiątki razy drożej niż czytnik, poza tym w takich sytuacjach jak masz teraz może być to wyjściem.

sajonara
30-12-09, 18:00
Nie musisz.
1. Czytnik zapewnia szybki transfer danych z karty i na kartę (warto kupić)
2. Bierzesz czytnik i kartę w kieszeń i idziesz do sąsiada by mu na jego kompie pokazać jakie zdjęcia właśnie zrobiłaś, aparat pozostawiasz w domu (warto kupić)
3. Dzwoni mąż do drzwi, zrywasz się sprzed kompa, zahaczasz nogą o kabel USB i Twój E- - ileśtam z nowiuteńkim obiektywem ląduje na podłodze (warto kupić)
być może powodów jest więcej i są bardziej bezcenne, ale dla tych trzech wysupłałbym te 20 zł z kieszeni. ;)

heniobe
30-12-09, 18:14
Nie musisz.
1. Czytnik zapewnia szybki transfer danych z karty i na kartę (warto kupić)
2. Bierzesz czytnik i kartę w kieszeń i idziesz do sąsiada by mu na jego kompie pokazać jakie zdjęcia właśnie zrobiłaś, aparat pozostawiasz w domu (warto kupić)
3. Dzwoni mąż do drzwi, zrywasz się sprzed kompa, zahaczasz nogą o kabel USB i Twój E- - ileśtam z nowiuteńkim obiektywem ląduje na podłodze (warto kupić)
być może powodów jest więcej i są bardziej bezcenne, ale dla tych trzech wysupłałbym te 20 zł z kieszeni. ;)

Z tym chodzeniem do sąsiada to bym się zastanowił, a jak Piesek pociągnie za kabelek i zwali aparat na podłogę ?

sneyk
30-12-09, 18:14
No to mogę kupic ten czytnik, właśnie na Allegro :P
To podajcie jakiś link akutualny bo ja się nie znam :P
Jak pisałam mam kartę :
SanDisk EXtreme III ComactFlash

heniobe
30-12-09, 18:20
No to mogę kupic ten czytnik, właśnie na Allegro :P
To podajcie jakiś link akutualny bo ja się nie znam :P
Jak pisałam mam kartę :
SanDisk EXtreme III ComactFlash

Dowolny byle miał wejście na kartę " CF " bo jakiej by nie był marki to i tak będzie chiński...

epicure
30-12-09, 18:24
Naprawdę muszę kupowac ten czytnik ?? :?:

Nie traktuj tego jak przymus. To po prostu tani sposób na wybawienie od Twoich kłopotów ;) Nawet taki czytnik za 20 zł będzie dużo lepszy, niż męczenie się z aparatem podłączanym kablem do kompa.

sneyk
30-12-09, 18:40
No OK, nie przeszkadza mi to mogę kupowac nawet 10 czytników, ale chodzi o to ,że nie znam się na czytnikach :D
Moja karta to :
SanDisk EXtreme III ComactFlash
Podajcie jakiś przykład z Allegro :D
ja np. znalazłam - ADAPTER CZYTNIK KART CF NA PCMCIA SKLEP LUBLIN na Allegro wybrałam Allegro › Fotografia › Karty pamięci › Czytniki i adaptery › CompactFlash > i tu są rózne, ale nie wiem jakie :D :)

XXL
30-12-09, 18:48
Ja radził bym Ci porównać swoją kartę z tym http://reviews.ebay.ie/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001456526. Niestety fałszywych SanDisk-ów jest masa i kłopotów z nimi też.

MartinP
30-12-09, 18:50
komputer stacjonarny czy laptop?
tu masz do stacjonarnego: http://allegro.pl/item854871096_czytnik_kart_23_in_1_nowy_dla_min_cf _xd_sd_ms.html
a tu do lapka np: http://allegro.pl/item868357080_mini_czytnik_kart_all_in_one_xd_sd_m s_cf_najtaniej.html
jest tego na tony od 5 do ponad 100pln

J.Graph
30-12-09, 18:59
Hmmm ... też mi sie cos takiego kiedys stało z jakąś kartą pamięci ... na szczęscie nie było na niej nic ciekawego więc mogłem sformatować ...
Moim zdaniem system plików sie wysypuje i stąd ten błąd ... może wejść w zarządzanie komputerem i w menedżerze dysków coś poklikać ... probował ktoś ??

Swoja drogą radze uważać z czytnikami do kompa ... ja mam wewnetrzny i za cholere mi nie chce czytac kart HC ... z resztą nie ma problemów ... także moja CF 8GB działa bez problemu ...

Pozdrawiam.

heniobe
30-12-09, 19:02
No OK, nie przeszkadza mi to mogę kupowac nawet 10 czytników, ale chodzi o to ,że nie znam się na czytnikach :D
Moja karta to :
SanDisk EXtreme III ComactFlash
Podajcie jakiś przykład z Allegro :D
ja np. znalazłam - ADAPTER CZYTNIK KART CF NA PCMCIA SKLEP LUBLIN na Allegro wybrałam Allegro › Fotografia › Karty pamięci › Czytniki i adaptery › CompactFlash > i tu są rózne, ale nie wiem jakie :D :)

Ja mam taki : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=861171545 .tyle, że się nazywa Tracer. jestem z niego bardzo zadowolony, jaki kupisz będzie dobry, byle cztał CF.

XXL
30-12-09, 19:31
Swoja drogą radze uważać z czytnikami do kompa ... ja mam wewnetrzny i za cholere mi nie chce czytac kart HC ... z resztą nie ma problemów ... także moja CF 8GB działa bez problemu ...

Pozdrawiam.
Ja mam w jednym kompie wewnętrzny czytnik i jest wszystko OK, w drugim kompie też wewn. czytnik (taki sam, tylko innej firmy) ale odczytuje wszystkie zdjęcia, można je kopiować do kompa, ale w drugą stronę, z kompa nic na kartę nie nagra, nie zapisze poprawek dokonanych na zdjęciu, karty nie da się formatować, żadnego zdjęcia z karty nie usunie... jednym słowen- czetnik, czytnikowi nie równy.

sneyk
30-12-09, 19:37
Podobają mi się te Martina i heniobe
A może taki ?
http://allegro.pl/item868514098_adapter_czytnik_kart_cf_na_pcmcia_sk lep_lublin.html

Aha - MartinP - mam i laptopa i stacjonarnego ,ale czytnik to na stacjonarnego :D

Mirek54
30-12-09, 20:01
Idz do jakiegokolwiek sklepu z takimi rzeczami,wez karte w reke i wytlumacz sprzedawcy .Chce kupic karte co bedzie czytac fotki z tej karty
Jesli Ci jakas zaproponuje ,chcij sprawdzic u niego na kompie.Jesli pokaze czytnik fotki to zaplac i w domu reszta.Jesli nie pokaze to formatuj karte.Jesli nie pokaze w domu a pokazal w sklepie-zrob porzadek na dysku w kompie.Polikwiduj smieci,niepotrzebne wpisy,doprowadz system do normalnego uzytkowania.
Czy naprawde twoj stacjonarny nie ma w obudowie czytnika na stale??

J.Graph
30-12-09, 20:04
Podobają mi się te Martina i heniobe
A może taki ?
http://allegro.pl/item868514098_adapter_czytnik_kart_cf_na_pcmcia_sk lep_lublin.html

Aha - MartinP - mam i laptopa i stacjonarnego ,ale czytnik to na stacjonarnego :D


To jest do laptopa ...

Ja sie przymierzam do tego :
http://allegro.pl/item860105625_panel_5_25_czytnik_muzyczna_5_1_hub_ usb_2_0_sata.html

sneyk
30-12-09, 20:23
Mirek54 a nie wiem czy mam wbudowany :P
JAk to ew. sprawdzic ? :)
Pójdę jutro do sklepu i zobaczę czytniki (ew. kupie na ALLEGRO) :D
Jakby nie działał czytnik mi w domu to chyba bym formatowała kompa.. :P
To jutro zobaczę :D
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

ggago
30-12-09, 20:30
Skoro nie formatowałaś karty to ją sformatujz menu aparatu , następnie dostałaś razem z olkiem taki fajny mały programik olympus master 2 zainstaluj go i spróbuj przez niego połączyć się z olkiem zanim zaczniesz wydawać jakieś zbędne złotówki , jeżeli nie pójdzię to sorki ale już więcej nie przychodazi mi nic do głowy , ale muślę ze powinno pójść

sneyk
30-12-09, 21:02
ggago
Ja nie chcę formatowac karty - bo są tam wartościowe zdjęcia :)
A dysk F jest w kompie i nie mam jak odczytac karty :)
To kupowac czytnik ?

Mirek54
30-12-09, 21:10
Sneyk-po Twoich niektorych odpowiedziach temat sie tak zakrecil,ze chyba do dzialu humor trafi.Powoli sklaniam sie do tego,ze chyba technika co ja masz do dyspozycji Ciebie przerasta.Nie masz jakiegos starszego kolegi,co by ci na miejscu posprawdzac zechcial?

sneyk
30-12-09, 21:48
Mirek54 co Cię śmieszy ? :cry:
Że nie znam się tak jak ty ?
Pytam, czy kupic czytnik - wystarczy podpowiedziec :cool:
Moja karta to - SanDisk EXtreme III CompactFlash :wink:

hades
30-12-09, 21:56
Jeszcze jeden istotny powód zakupu czytnika to oszczędność baterii aparatu przy transmisji. A ta potrafi się dłużyć, zwłaszcza jak karta ma np. 8 GB.