PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o światłomierz w Zenicie 12xp



rafakk
22.12.09, 10:44
Wydobyłem z szuflady starego Zenita. Toporny, ciężki, ale parę lat temu zdjęcia wychodziły z niego bez zarzutu. Od czasu jak człowiek sobie naszpikował łeb technikaliami zadaje sobie coraz więcej pytań. No i właśnie pojawił się problem.

Czy przy ustawieniu asa100 w zenicie i iso100 w e400 parametry naświetlania powinny być identyczne. Zasada działania światłomierzy w tych aparatach jest na pewno inna więc przekłamania na pewno mogą się pojawić, ale nie wiem czy aż tak duże jak w moim przypadku. Zenit miga dwoma diodami czyli parametry są dobrane ok a e400 wskazuje mi przy tych samych parametrach +1,3EV. Dopiero przy ustawieniu w zenicie asa250 mniej więcej zaczyna się zgadzać, ale też nie zawsze. Nie wiem jak do tego podejść czy olać to i ustawić te asa250 przy filmie 100 i robić zdjęcia w ten sposób czy może wogóle coś się rozkalibrowało. Jeszcze spróbuję wymienić bateryjki i sprawdzę czy to coś da. Poza tym teraz jest śnieg i może przez to głupieje zenit?

Ech kiedyś wszystko było prostsze. Wkładało się film i zawsze wyszło jak należy.

Syd Barrett
22.12.09, 11:33
pokombinuj na różnych trybach pomiarów światła. z tego, co wiem Olki (przynajmniej) do e3 włącznie mają iso100=125asa (reszta jest 'normalna').

Karol
22.12.09, 12:12
Czy przy ustawieniu asa100 w zenicie i iso100 w e400 parametry naświetlania powinny być identyczne.
Teoretycznie w Zenicie powinno być zbliżone wskazanie jak przy trybie CW w Olku. Mechanizm pomiaru światła w Zenitach jest mocno niedoskonały. Przerabiałem to w 12XP, 122 i innych. Normalnym (w sensie statystycznym) zjawiskiem jest, że nowe Zenity brane z półki sklepowej przy tym samym kadrze i ustawieniach dawały wskazania różne od siebie o 2 EV :!: a nawet więcej. Inna sprawa to nieliniowość pracy światłomierza - np. dla jeśli dla danych warunków przy 100 ISO czasie 1/125 prawidłowa ekspozycja wg światłomierza powinna wynosić f11 to po zmianie czasu na 1/500 powinno to być f5,6, powinno bo Zenit potrafi dać wskazanie różniące się o 1 EV lub więcej...:roll: Jeszcze inna sprawa to pytanie o sprawność mechaniki Zenita - jaki faktyczny czas jest przy poszczególnych ustawieniach - może się okazać, że 1/500 to tak na prawdę 1/320, pewnie jakiś specjalistyczny serwis może to zmierzyć. Ja za dawnych czasów sam sobie kalibrowałem światłomierze w Zenitach ustawiając je śrubokrętem wg. wskazań pożyczonej od kumpla Minolty. Inne cuda typu nieszczelności komory filmu, nierównomierna praca migawki pomijam ale w obecnych czasach jakbym robił analogiem to szkoda by mi było filmów na naświetlanie Zenitem.
Najfajniejsze jest to, że z Zenitów pomimo tych niedoskonałości otrzymywałem przeważnie w miarę dobrze naświetlone klatki :grin:

rafakk
22.12.09, 15:24
No właśnie sprawdziłem na centralnie ważonym i jest idealnie także chyba jednak wszystko ok. Wcześniej miałem matrycowy i dlatego bzdury wychodziły. No i rzeczywiście ustawienie iso125 w olku = asa100 w zenicie.
Dzięki za pomoc.+rep