PDA

Zobacz pełną wersję : Om 10



voovoo2
16.06.08, 13:49
Mam 2 pytania:
1.Do czego służy przełącznik na przedniej sciance aparatu oznaczony literką R?
2.Na gałce umozliwiającej ustawienie czułosci filmu oprócz opcji B i Auto jest opcja manual adapter.Co to takiego?
Z góry dzieki za pomoc:-)

PiotrAntasik
16.06.08, 13:56
Instrukcja OM-10 English
http://www.olympusamerica.com/files/Oly_OM10.pdf

voovoo2
16.06.08, 14:09
Serdeczne dzieki

lech2
16.06.08, 14:37
Mam 2 pytania:
1.Do czego służy przełącznik na przedniej sciance aparatu oznaczony literką R?
2.Na gałce umozliwiającej ustawienie czułosci filmu oprócz opcji B i Auto jest opcja manual adapter.Co to takiego?
Z góry dzieki za pomoc:-)
1. R- przewijanie filmu, również odliczając klatkę z licznika - zdjęcie
tzw. poklatkowe = dwa razy kadr naświetlony ,
2. Opcjonalny manualny adapter - nie zawsze występował w komplecie
z body ... możesz posługiwać się własnymi ustawieniami, ignorując automatykę
body.

voovoo2
16.06.08, 14:56
Dzieki,ciekawe jak wygląda taki adapter i gdzie to mozna zobaczyć?

suchar
16.06.08, 14:59
Dzieki,ciekawe jak wygląda taki adapter i gdzie to mozna zobaczyć?

To takie małe coś, co się przyczepia i daje Ci tryb M. OM-10 go nie ma sam, ma tylko priorytet przysłony, a dopiero po podłączeniu adaptera zyskujesz możliwość zmiany czasu naświetlania.

lech2
16.06.08, 17:09
Dzieki,ciekawe jak wygląda taki adapter i gdzie to mozna zobaczyć?
Zobacz ... :
http://www.ompl.org/tech,adaptery,33
Warto również przeglądnąć całą stronę o OM.

kuba1984
3.09.08, 22:31
Napiszę tu, żeby nie zakładać nowego wątku o om 10. Na lustrze mam taką jakby pajęczynkę średnicy ok 2mm, gdzieś musiało się uszkodzić, sprzęt nazwijmy z odzysku;-) także nie miałem na to wpływu. Tutaj moje pytanie czy będzie to miało jakiś wpływ na naświetlenie kliszy? Boję się, że będzie miało ale lepiej się upewnić;-)
Może takie lustro idzie wymienić? Jeśli tak to proszę mnie pokierować:-)

hades
4.09.08, 00:20
Napiszę tu, żeby nie zakładać nowego wątku o om 10. Na lustrze mam taką jakby pajęczynkę średnicy ok 2mm, gdzieś musiało się uszkodzić, sprzęt nazwijmy z odzysku;-) także nie miałem na to wpływu. Tutaj moje pytanie czy będzie to miało jakiś wpływ na naświetlenie kliszy? Boję się, że będzie miało ale lepiej się upewnić;-)
Może takie lustro idzie wymienić? Jeśli tak to proszę mnie pokierować:-)

Lustro posłuży ci tylko do ustawienia kadru i ostrości w wizjerze. Naświetlanie kliszy jest poza lustrem, które w trakcie naświetlania idzie do góry, tak by nie zasłaniało kliszy właśnie. Oczywista oczywistość, ale czasami człowiek daje się na takich rzeczach złapać.

kuba1984
4.09.08, 01:48
To się zaróżowiłem;-) Dziękuję!

Drughi
18.10.08, 18:37
Potrzebuje zdjęcie oryginalnego paska do OM10. Jak ktoś posiada takowy, to proszę o wstawienie fotki.

Drughi
21.10.08, 07:35
Ok, zdobyłem dedykowany pasek do tego modelu. Dla tych którzy chcieliby skompletować ten model z oryginalnymi akcesoriami, wklejam zdjęcie tego paska.

KruszoN
29.11.08, 01:20
Ok, zdobyłem dedykowany pasek do tego modelu. Dla tych którzy chcieliby skompletować ten model z oryginalnymi akcesoriami, wklejam zdjęcie tego paska.

No no nieźle to wygląda... też będę musiał poszukać oryginalny pasek do mojego OM10;) No i muszę dorwać "Manual Adapter"... Podobno w necie są dwie ich wersje oryginał i podróba? czy po prostu rok produkcji?
Pozdro
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Udało mi się kupić pasek na Allegro;) teraz tylko zapłacić i poczekać aż przyjdzie;)

Drughi
29.11.08, 08:55
No no nieźle to wygląda... też będę musiał poszukać oryginalny pasek do mojego OM10;) No i muszę dorwać "Manual Adapter"... Podobno w necie są dwie ich wersje oryginał i podróba? czy po prostu rok produkcji?
Pozdro
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Udało mi się kupić pasek na Allegro;) teraz tylko zapłacić i poczekać aż przyjdzie;)

O dwóch wersjach "Manual Adaptera" nic mi nie wiadomo, tzn. oryginał - podróbka. Co do oryginalnego to faktycznie występowały dwa rodzaje tego urządzenia. Z napisem "Manual Adapter" pod pokrętłem ustawiania czasu migawki i z napisem "FC" w tym samym miejscu. Ten drugi był sprzedawany razem z aparatem, a zestaw ten nosił nazwę OM10 FC.

Lysy_11
23.12.08, 19:45
Często trafiam na te adaptery w sieci ale nie kupuje bo mam juz w swoim OM-10

http://www.allegro.pl/item494604268_manual_adapter_do_olympus_om_10.html

Jak widać zabawka całkiem niedroga :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jest i orginalny pasek

http://www.allegro.pl/item509282271_pasek_olympus_retro_idealny.html

XXL
21.02.09, 20:25
Ok, zdobyłem dedykowany pasek do tego modelu. Dla tych którzy chcieliby skompletować ten model z oryginalnymi akcesoriami, wklejam zdjęcie tego paska.
Miałem kiedyś ten aparacik, mile go wspominan. Do kompletu brakuje Ci świetnego futerału jaki był sprzedawany jako opcja. Kiedyś na Allegro właśnie taki widziałem. Miałem (i nadal mam) lampkę błyskową T-20, malutka ale jaka fajna.

adriano210
9.04.09, 01:33
Witam
nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj :)
posiadam aparacik serii e oraz właśnie kupiłem Olympusa:nikonbe::canonbe2: om10
z 2 obiektywami i lampą t-20, w planie mam zakupienie adaptera z om10 na 3/4 i tutaj pytanie czy ktoś posiadał lub używał taki adapter ?
są do kupienia 2 wersje jedna tylko reczną a druga wersja jest z chipem i ponoć umożliwia użycie elektroniki obiektywu, oraz kolejne pytanie czy flash t-20 bedzie działał z aparatem e-410?
dziekuję za pomoc:esystem2::esystem:

PiotrAntasik
9.04.09, 08:51
w planie mam zakupienie adaptera z om10 na 3/4 i tutaj pytanie czy ktoś posiadał lub używał taki adapter ?
są do kupienia 2 wersje jedna tylko reczną a druga wersja jest z chipem i ponoć umożliwia użycie elektroniki obiektywu

Adapter z chipem daje możliwość potwierdzenia ostrości w korpusie, czyli jak kręcisz pierścieniem na obiektywie i trafisz "w ostrość" to zapali się lampka na wyświetlaczu w wizjerze.

adriano210
9.04.09, 14:13
więc nie ma wielkiej różnicy w tych adapterach no tylko ta w cenie
dzięki za odpowiedz :):esystem2:

arhtus
18.01.10, 21:51
Siemano
Dzisiaj doszedł do mnie mój pierwszy OM, OM10 i jako analogowy upośledzeniec nie wiem czy wszystko jest z nim ok.
Oczywiście sprzedający opisał go jako całkowicie sprawny....
Jeśli chodzi o stan wizualny to powiedzmy że nie wygląda jakoś specjalnie, ale nie tak znowu najgorzej takie 3+/4- w skali do 6 :)

Czy jest możliwość na sucho sprawdzenia takiego "gracika"?
Aparat posiada baterie ale w trybie check powinienem usłyszeć jakiś sygnał i powinna mrugnąć dioda (z tego co się orientuję) co u mnie nie ma miejsca.
Wnioskuję z tego że baterie są padaka.
Czy mimo tego można go jakoś przetestować?

Jak jest z naciągiem migawki? U mnie od pozycji marszowej tak z 15stopni występuje (moim zdaniem zbyt wielki) luz po czym następuje duży opór, obawiam się użyć siły co by czego nie zerwać.

Jeszce kwestia wizjera- no taka ciemnica, że aż strach patrzeć :shock: nie wiem czy coś z matówką jest nie tak (jest po prostu czarno, no powiedzmy ciemno szaro:roll:). W ogóle ostrości nie sposób złapać. Przeleciawszy cały zakres ostrości po prostu jej nie ma, a dodatkowo można zauważyć jakieś dziwne zniekształcenia coś ala dystorsje i to ogromne.

Nie wiem co robić, czy starać się o zwrot.....

No jednego jestem pewien to jest coś pięknego :grin: i jak nie ten to inny, znaczy inne...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No pomocy

Przestać dyskutować nad E5:!::wink:

HrabiaMiod
18.01.10, 22:31
Siema.


Luzu tam trochę chyba jest, na naciągu, dopiero od pewnej pozycji, film się naciąga. Ale uwaga! Jak nie masz baterii, to nic nie będzie działać. W sensie zablokujesz aparat. Więc włóż nowe baterie. Chyba, że te są źle włożone czy coś? Na checku powinna chyba zapalić się ta diodka z przodu. Najlepiej kup świeże baterie, tylko odpowiednie.

A wizjer.. no na pewno będzie inaczej niż w esystemie. Jest jakby.. bardziej matowo. Ale jest ogromny, a przede wszystkim masz klin i raster - naucz sie z niego korzystać, a będziesz szybszy niż autofocus.

Jak kupisz baterie, oblukaj na słuch czy trzyma czasy, czy samowyzwalacz działa, czy uszczelnienia są no i włóż film jakiś i przestrzelaj go. Wywołaj i zobacz jak zdjęcia. Jak bangla to bangla : )


W sieci gdzieś istnieje instrukcja. Poszukaj w googlach 'OM10 manual', jakoś tak. A jak nie, uderz na priva, postaram się poszukać : )



pozdrawiam

czmielek
18.01.10, 22:39
Siemano
Dzisiaj doszedł do mnie mój pierwszy OM, OM10 i jako analogowy upośledzeniec nie wiem czy wszystko jest z nim ok.
Oczywiście sprzedający opisał go jako całkowicie sprawny....
Jeśli chodzi o stan wizualny to powiedzmy że nie wygląda jakoś specjalnie, ale nie tak znowu najgorzej takie 3+/4- w skali do 6 :)

Czy jest możliwość na sucho sprawdzenia takiego "gracika"?
Aparat posiada baterie ale w trybie check powinienem usłyszeć jakiś sygnał i powinna mrugnąć dioda (z tego co się orientuję) co u mnie nie ma miejsca.
Wnioskuję z tego że baterie są padaka.
Czy mimo tego można go jakoś przetestować?

Jak jest z naciągiem migawki? U mnie od pozycji marszowej tak z 15stopni występuje (moim zdaniem zbyt wielki) luz po czym następuje duży opór, obawiam się użyć siły co by czego nie zerwać.

Jeszce kwestia wizjera- no taka ciemnica, że aż strach patrzeć :shock: nie wiem czy coś z matówką jest nie tak (jest po prostu czarno, no powiedzmy ciemno szaro:roll:). W ogóle ostrości nie sposób złapać. Przeleciawszy cały zakres ostrości po prostu jej nie ma, a dodatkowo można zauważyć jakieś dziwne zniekształcenia coś ala dystorsje i to ogromne.

Nie wiem co robić, czy starać się o zwrot.....

No jednego jestem pewien to jest coś pięknego :grin: i jak nie ten to inny, znaczy inne...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No pomocy

Przestać dyskutować nad E5:!::wink:


Rozumiem że sprawdzasz z jakimś zapietym obiektywem. jesli tak to sprawdź czy w obiektywie pracuje przysłona moze jest ona na stałe domknięta (zaschnięte listki) co powoduje zaciemnienie wizjera. Spróbuj tez zobaczyć jak wygląda matówka od dołu po zdjeciu obiektywu, moze rzeczywiście jest jakaś wyjątkowo brudna. Co do naciągu to luz w jego początkowej fazie o niczym nie świadczy ale powinien działać bez zpytniego oporu. jeśli masz film założony w aparacie przyczyną blokady dźwigni może być skończona rolka. W takim wypadku jak pociągniesz mocniej to zerwiesz film.

J.Graph
18.01.10, 22:55
Jak zdejmiesz obiektyw to (nie wiem jak to sie nazywa) tam jest takie małe coś ;) jak nie ma baterii to tym czymś da sie spowrotem opuścić lustro ... może lustro nie opadło Ci do końca?? To chyba jest do przysłony ...

Tutaj instrukcja z której korzystałem sam:
http://www.vieilalbum.com/documents_fichiers/Manuel%20Olympus%20OM-10.pdf

Pozdrawiam.

arhtus
19.01.10, 00:02
Dzięki za odzew
Jeśli chodzi o obiektyw to sprawdzałem na dwóch (50 1,4, 100 2,8 ) bez żadnych problemów przysłony śmigają aż miło (na sucho).
Choć na body pierścienie przysłon nie "pykają" już tak pięknie. Przymykanie jeszcze jeszcze, ale otwieranie już jakoś tak mało komfortowo.

Więc bez baterii nie da rady naciągnąć migawki:?:
Filmu jeszcze nie zakładałem.

Jeśli chodzi o wizjer to wg mnie obraz naprawdę jest nie do zaakceptowania. Matówka jest mz czysta więc tu raczej nie tkwi problem.
Obraz jest matowy i domyślam się że taki powinien być ale jest naprawdę ciemnica i dodatkowo te zniekształcenia.
Też się zastanawiałem nad tym na co zwrócił uwagę J.Graph lustro może nie opadło do końca.

Ps
Czy ktoś może próbował podładować kiedyś te baterie.
Pamiętam że dawno, dawno temu (no dobra nie tak bardzo dawno, aż tak stary nie jestem:wink:) jakieś kilkanaście lat temu to takie baterie od zegarka komunijnego podładowywało się płaską baterią 4,5v. Na jakiś czas wystarczało tylko trzeba było uważać żeby nie przedobrzyć i żeby nie wystrzeliły podczas ładowania:grin:

Chodzi mi o to żeby tylko przetestować aparacicho bo przez kilka najbliższych dni raczej nie będę miał możliwości rozglądnięcia się za nówkami.

HrabiaMiod
19.01.10, 00:02
czmielek--> Brak baterii też może zablokować lustro i naciąg. Na 99%.


pozdro

J.Graph
19.01.10, 00:45
Lustro masz w tej pozycji ??
Jak tak to jedyny sposób na sprawdzenie obiektywów, matówki itd to wajche zaznaczoną na zdjęciu pociągnąć leciutko w dół ...
Spowoduje to powrócienie lustra na swoja pozycje ...
Niestety migawki w ten sposób nie sprawdzisz ... po baterie biegiem do sklepiku ;)
Nie siłuj sie z niczym (tym bardziej z naciągiem) to bezskuteczne a może zniszczyć sprzęt ...

rumpel
19.01.10, 00:47
Dzięki za odzew
Jeśli chodzi o obiektyw to sprawdzałem na dwóch (50 1,4, 100 2,8 ) bez żadnych problemów przysłony śmigają aż miło (na sucho).
Choć na body pierścienie przysłon nie "pykają" już tak pięknie. Przymykanie jeszcze jeszcze, ale otwieranie już jakoś tak mało komfortowo.

Więc bez baterii nie da rady naciągnąć migawki:?:
Filmu jeszcze nie zakładałem.

Jeśli chodzi o wizjer to wg mnie obraz naprawdę jest nie do zaakceptowania. Matówka jest mz czysta więc tu raczej nie tkwi problem.
Obraz jest matowy i domyślam się że taki powinien być ale jest naprawdę ciemnica i dodatkowo te zniekształcenia.
Też się zastanawiałem nad tym na co zwrócił uwagę J.Graph lustro może nie opadło do końca.

Ps
Czy ktoś może próbował podładować kiedyś te baterie.
Pamiętam że dawno, dawno temu (no dobra nie tak bardzo dawno, aż tak stary nie jestem:wink:) jakieś kilkanaście lat temu to takie baterie od zegarka komunijnego podładowywało się płaską baterią 4,5v. Na jakiś czas wystarczało tylko trzeba było uważać żeby nie przedobrzyć i żeby nie wystrzeliły podczas ładowania:grin:

Chodzi mi o to żeby tylko przetestować aparacicho bo przez kilka najbliższych dni raczej nie będę miał możliwości rozglądnięcia się za nówkami.


Obraz w wizjerze bedziesz miał matowy :) ( choć OM-20, 30 oraz 40 ma jaśniejszy ) ale nie narzekaj, wielkość wizjera bije i tak większość współczesnych luster.

Kup nowe baterie LR lub SR 44 1,5V, a nie kombinuj z ładowaniem baterii - to się nie uda ;) .

Przy rozładowanych bateriach lustro bedzie na bank zablokowane.

Pozdrawiam i dobranoc

czmielek
19.01.10, 07:20
czmielek--> Brak baterii też może zablokować lustro i naciąg. Na 99%.


pozdro

Prawda 90% zablokowanych luster w starych lustrzankach to wina zasilania. Szczególnie baterii alkaicznych które charakteryzuja się nieregularnym spadkiem napięcia. Elektronika wtedy głupieje i blokuje się lustro na górze lub w połowie.

arhtus
19.01.10, 09:50
Witam
Wczoraj w nocy (znaczy to już było dzisiaj) pobawiłem się w podładowanie tych bateryjek i co...
Zaraz po ich załadowaniu usłyszałem trzask lustra, a raz nawet dioda mrugnęła i usłyszałem jakiś sygnał :grin:
potem zerknąłem do wizjera i Panowie.............stała się jasność :mrgreen:
Widocznie lustro się zablokowało pod niewłaściwym kątem.
Nawet naciąg się odblokował, niestety zasiłki wystarczyło raptem na dwa strzały na sucho, właściwie niczego tak naprawdę nie sprawdziłem, ale wiem że w tej maszynie tli się jeszcze życie.

Właśnie znalazłem 4 szt bateryjek całkiem nowe z takiej mini bateryjki diodowej i nie wiem czy je można wykorzystać w om rozmiar ten sam tylko to są LR 44 a nie SR 44, widnieje jeszcze na nich symbol AAA.

Mogą być :?:

HrabiaMiod
19.01.10, 11:21
http://ompl.org/body,om-10

Pisze 'zasilanie: SR44'. Po co więc kombinować? Złe baterie mogą zepsuć elektronikę na amen albo dawać złe wskazania światłomierza. Po co więc kombinować? Po prostu załóż kurtkę, buty, szalik i wyjdź do sklepu, kup baterie, kup dobrą kliszę i stestuj i nie omieszkaj pochwalić się tym na forum.


pozdrawiam

czarnyOlek
20.01.10, 00:00
sory,że się wtrącę ale jak słyszę o kombinowaniu z bateriami to mi się słabo robi.....
to koszt pewnie jednego ,może dwóch browarów,a takim kombinowaniem to daleko nie zajedziesz...szkoda by mi było aparatu na takie testy... do tego takiego cuda :wink:

pat.p
20.01.10, 00:18
Witam
Wczoraj w nocy (znaczy to już było dzisiaj) pobawiłem się w podładowanie tych bateryjek i co...
Zaraz po ich załadowaniu usłyszałem trzask lustra, a raz nawet dioda mrugnęła i usłyszałem jakiś sygnał :grin:
potem zerknąłem do wizjera i Panowie.............stała się jasność :mrgreen:
Widocznie lustro się zablokowało pod niewłaściwym kątem.
Nawet naciąg się odblokował, niestety zasiłki wystarczyło raptem na dwa strzały na sucho, właściwie niczego tak naprawdę nie sprawdziłem, ale wiem że w tej maszynie tli się jeszcze życie.

Właśnie znalazłem 4 szt bateryjek całkiem nowe z takiej mini bateryjki diodowej i nie wiem czy je można wykorzystać w om rozmiar ten sam tylko to są LR 44 a nie SR 44, widnieje jeszcze na nich symbol AAA.

Mogą być :?:

Nie szkoda Ci aparatu na takie doświadczenia?
Przeczytaj, co jest dostępne na ten temat (np. http://www.ompl.org/body,om-10 ) i nie próbuj przechytrzyć inżynierów Olympusa - tańsze i byle jakie to można kupić skarpety. I to nie zawsze :-)

Pozdrawiam
Pat

rumpel
20.01.10, 00:44
Witam
Wczoraj w nocy (znaczy to już było dzisiaj) pobawiłem się w podładowanie tych bateryjek i co...
Zaraz po ich załadowaniu usłyszałem trzask lustra, a raz nawet dioda mrugnęła i usłyszałem jakiś sygnał :grin:
potem zerknąłem do wizjera i Panowie.............stała się jasność :mrgreen:
Widocznie lustro się zablokowało pod niewłaściwym kątem.
Nawet naciąg się odblokował, niestety zasiłki wystarczyło raptem na dwa strzały na sucho, właściwie niczego tak naprawdę nie sprawdziłem, ale wiem że w tej maszynie tli się jeszcze życie.

Właśnie znalazłem 4 szt bateryjek całkiem nowe z takiej mini bateryjki diodowej i nie wiem czy je można wykorzystać w om rozmiar ten sam tylko to są LR 44 a nie SR 44, widnieje jeszcze na nich symbol AAA.

Mogą być :?:

Mogą :) LR 44 to baterie alkaliczne 1,5V , SR 44 to baterie srebrowe 1,5V . Ważne, aby napięcie było zgodne ze znamionowym, a więc 1,5 V - reszta jest mniej istotna.
SR 44 po prostu mają lepszą charakterystykę rozładowania ( dłużej trzymają ) niż alkaliczne LR44.

Cokolwiek wpakujesz o napięciu 1,5 V - będzie git ;).

Pozdrawiam

J.Graph
20.01.10, 01:06
A ja natrafiłem ostatnio na baterie o napięciu 1,55V ... czy to cos zmienia ??

Pozdrawiam.

rumpel
20.01.10, 01:19
A ja natrafiłem ostatnio na baterie o napięciu 1,55V ... czy to cos zmienia ??

Pozdrawiam.

Myślę, że będzie to miało marginalny wpływ na wskazania światłomierza. Ale zawsze lepiej porównać z bateryjką 1,5V i wprowadzić ewentualną korektę . Aparat to wytrzyma - kwestia tylko by dobrze film naświetlić.

Pozdrawiam

Adamss68
20.01.10, 12:21
sory,że się wtrącę ale jak słyszę o kombinowaniu z bateriami to mi się słabo robi.....
to koszt pewnie jednego ,może dwóch browarów,a takim kombinowaniem to daleko nie zajedziesz...szkoda by mi było aparatu na takie testy... do tego takiego cuda :wink:Niecałe 6 PLN.

arhtus
20.01.10, 13:09
sory,że się wtrącę ale jak słyszę o kombinowaniu z bateriami to mi się słabo robi.....
to koszt pewnie jednego ,może dwóch browarów,a takim kombinowaniem to daleko nie zajedziesz...szkoda by mi było aparatu na takie testy... do tego takiego cuda :wink:

Spoko Chłopaki mam już te baterie
Wspomniałem o tym doładowywaniu ponieważ nie miałem nic pod ręką (a był już wieczór/noc) a nie wiedziałem czy z aparatem jest wszystko OK.
Podładowałem, załadowałem, strzeliłem dwa razy i to tyle kombinowania.
Nie wspominałem o praktykowaniu tego na dłuższą metę :wink:

Wiecie jak to jest jak coś jest, a nie można:grin: